Regeringens särskilda utredare Katarina Nyström vill undanröja de juridiska hindren för att dela hälsodata mellan patienter. Arkivbild.
Regeringens särskilda utredare Katarina Nyström vill undanröja de juridiska hindren för att dela hälsodata mellan patienter. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Utredare: Låt dna-data delas mellan patienter

Gör det juridiskt möjligt för vårdpersonal att använda hälsodata från en eller flera patienter i vården av en annan patient, föreslår regeringens särskilda utredare Katarina Nyström på Dagens Nyheters debattsida.

ANNONS

Genom att ta bort de juridiska hindren kan sjukvården utnyttja potentialen i skräddarsydd medicin, så kallad precisionsmedicin, för att ställa rätt diagnos och ge rätt behandling, anser hon.

Katarina Nyström tar patienter med sjukdomar på grund av dna-förändringar som exempel.

"För att hitta de eventuella förändringarna i en specifik patients dna behöver gen- eller genomsekvensen jämföras med sekvensen från andra individer. Ju fler sekvenser som kan jämföras med, desto säkrare utfall", skriver hon.

De utökade möjligheterna innebär inte att all vårdpersonal ska ges rätt att söka i de så kallade precionsmedicinska databaserna, utan "endast personal inom den regionalt bedrivna specialiserade vården".

ANNONS

Utredningen om sekunderanvändning av hälsodata överlämnas till regeringen på tisdagen. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS