Nina Öberg och Richard Tjernström med sina krislådor med förnödenheter. Arkivbild.
Nina Öberg och Richard Tjernström med sina krislådor med förnödenheter. Arkivbild.

Utsläppta efter 72 timmar utan el och vatten

De har suttit inspärrade i 72 timmar utan el och vatten för att testa om krismyndighetens rekommendationer är något att lita på. Resultatet blev gott, men rådet är att folk inte ska förvänta sig hjälp efter tre dygn.

ANNONS
|

- Vi tycker att det har gått bra för vi var bra förberedda. Det har varit som en helg på landet. Men hade vi inte haft med oss vattendunkarna, våra blockljus eller gasolkaminen, då hade det varit tufft, säger Nina Öberg.

Hon är beredskapssamordnare i Finspångs kommun och tillsammans med Richard Tjernström som är säkerhetschef i Norrköpings kommun har de testat om Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) krisrekommendationer håller måttet.

ANNONS

Innehållet i "krislådan" hade de samlat på sig efter myndighetens råd. MSB har ett antal tips vad gäller mat, värme, vatten och information, de fyra grundbehoven, vid en samhällskris. MSB vill också att svenskarna ska klara sig i 72 timmar på egen hand vid ett sådant tillfälle, innan samhällets resurser kan gripa in.

- Kallt har det varit, vi har inte haft några extra ljus på nedervåningen för att testa hur kallt det blir och om man kan sova bra. Men jag hade ett dubbelt duntäcke och det har fungerat hur bra som helst, säger Nina Öberg.

Men efter att ha suttit inspärrade i huset på landet i 72 timmar konstaterar kommuntjänstemännen: Att vara utan el och vatten en längre tid hade blivit svårt.

- Vi vill trycka på att 72 timmar är ingen magisk gräns. Det är då man tror att samhällets service och resurser kommit i kapp men kan man klara sig en vecka är det bra. Och det kanske inte våra prylar hade räckt till. Då hade blivit knapert, säger Nina Öberg.

ANNONS
TT
ANNONS