Med höstregnet har vattennivån i många privata brunnar återhämtat sig. Arkivbild.
Med höstregnet har vattennivån i många privata brunnar återhämtat sig. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vädret kan råda bot på vattenbrist

Tanken på en mild och blöt vinter kan kännas trist, men det finns fördelar. Nederbörden krävs för att höja det låga grundvattnet i stora delar av landet. Och vattennivån i privata brunnar återhämtar sig.

ANNONS

Grundvattnet har länge varit lågt på flera håll, framför allt i östra Götaland och sydöstra Svealand. Tack vare höstens regn ser det nu ljusare ut.

– Vi ser en återhämtning. I de små grundvattenmagasinen närmar vi oss så gott som normala nivåer, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning (SGU) som mäter vattennivåerna.

Mer regn än vanligt

Det har regnat mer än normalt i större delen av landet de senaste tre månaderna, vilket gjort att de små vattenmagasinen, som till exempel privata brunnar, har fyllts på snabbt. I Mellansverige, runt Vänern och längs norra västkusten kan boende med egen brunn till och med räkna med högre grundvatten än normalt.

ANNONS

Värre är situationen i de stora magasinen, till exempel rullstensåsarna, som försörjer flertalet kommuner. Det krävs åtskilliga månader med fortsatt mycket regn för att dessa ska återhämta sig.

– Det tar längre tid och behövs större mängder vatten för att återställa de stora magasinen. Inom loppet av de kommande två, tre månaderna vill vi ha mer nederbörd än normalt och att det då faller som regn och inte som snö , säger Bo Thunholm.

Lågt vatten i stora magasin

Grundvattennivåerna i de större magasinen är lägre än normalt i en stor del av landet, i östra Svealand handlar det om nivåer som är mycket under det normala. Orsaken är att det regnat mindre än vanligt de senaste ett till två åren.

Fyra somrar i rad har grundvattnet krupit ner till mycket låga nivåer. Visserligen har vattenreserverna sakta återhämtat sig, men för att andas ut måste nivåerna återigen upp till det normala.

– Vi vill ha påfyllning i närtid för att ha bra förutsättningar till nästa sommar, säger Bo Thunholm.

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS