Övning med en norsk Airbushelikopter av den typ som nyligen tvingades nödlanda. Nu införs restriktioner för typen också i Sverige. Arkivbild.
Övning med en norsk Airbushelikopter av den typ som nyligen tvingades nödlanda. Nu införs restriktioner för typen också i Sverige. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vädret stoppar svenska ambulanshelikoptrar

Fem svenska ambulanshelikoptrar får restriktioner efter en incident i november då en norsk ambulanshelikopter tvingades nödlanda i en myr.

ANNONS

Tillverkaren Airbus utfärdar begränsningar för alla helikoptrar av samma Airbustyp som är utrustade med ett speciellt filter.

– Vi får en operativ begränsning i specifika väderförhållanden, säger Henrik Johansson, accountable manager på Svensk Luftambulans.

Kommunförbundet Svensk Luftambulans har fem helikoptrar som berörs. De är placerade i Värmland, Dalarna och Norrbotten.

Snö eller snörök

Beslutet innebär att helikoptrarna inte får flyga när snön faller eller vid snörök. Och inte i fuktig väderlek under 5 grader.

– Vid den här typen av väderfenomen kommer vi inte att kunna åka på larm. Det gäller under en tid framåt tills vi har lösningar på plats, säger Henrik Johansson.

ANNONS

Det är oklart hur länge restriktionerna kommer att vara.

– De jobbar febrilt för att hitta en lösning, säger Henrik Johansson.

Fyra helikoptrar

Babcock är en annan operatör av ambulanshelikoptrar i Sverige. De har flera helikoptrar av samma Airbustyp stationerade bland annat i Stockholm och Visby.

– Vi har inte den typ av filter det handlar om på våra helikoptrar. Så vi kan fortsätta att flyga. Vi följer utvecklingen noga, säger Rickard Gillberg, vice flygchef.

Andra typer av helikoptrar som används inom ambulansflygbaserna berörs inte av restriktionerna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS