Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafikverket varnar för besvärligt väglag i jultrafiken. Arkivbild.

Väglagsvarning när Sverige rullar mot jul

En av årets mest trafikinstensiva helger är i gång och de närmaste dagarna åker bilar, bussar och tåg genom landet fullpackade med julfirare. Omkring två miljoner väntas ta bilen och Trafikverket varnar för besvärligt väglag.

Trafikverket räknar med att den bilburna jultrafiken sätter i gång på fredagsmorgonen för att sedan bli allt mer intensiv under dagen.

- Under sen eftermiddag och tidig kväll räknar vi med att den blir som intensivast. Vi tror att lördagen också blir intensiv, men med lite senare start och söndagen borde bli något lugnare, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket räknar med omkring två miljoner bilburna resenärer på vägarna de kommande dagarna. Och höjer ett varningens finger för att det kan vara besvärligt väglag.

- Temperaturen ligger och pendlar runt nollan i mellersta Sverige och en bit ned i söder. Dessutom kommer det lite nederbörd som kommer att frysa på och det är fläckvis väldigt halt.

Välj stora vägar

Rekommendationen är att hålla sig till de större vägarna, dels för att de är mötesfria och därför säkrare, men också eftersom halkbekämpningen är bättre där.

- På de större vägarna har vi god kontroll på grund av våra mätstationer. Vi vet precis när vi ska ut och halkbekämpa. Vill man vara på den säkra sidan ska man välja de större vägarna. Även om trafiken är tät så är de säkra, säger Sofia Lindahl.

Det övergripande rådet för en säker resa är annars det samma som tidigare år.

- Det bästa man kan göra är att hålla hastigheten och inte ha för bråttom.

Tågen tuffar på

Tågoperatören SJ har laddat upp ordentligt för det som väntas bli ett par intensiva trafikdagar. Omkring 180 000 personer har bokat tåg till julfirande de kommande dagarna. Extravagnar har satts in på de avgångar där det varit möjligt och än finns det enstaka platser kvar på vissa sträckor för den som är sent ute.

- Om man inte bokat sin resa ännu men funderar på det finns det lite platser kvar norrut från Stockholm på Norrlandstågen. Det ser ganska tufft ut om man vill åka till Köpenhamn/Malmö från Stockholm. Däremot finns det både i dag och på söndag platser mellan Stockholm och Göteborg för där har vi satt in extra vagnar på de avgångar där det varit möjligt, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

Och förutsättningarna för en framgångsrik julresa med tåg är goda, säger han.

- Det ser bra ut för tågresandet i landet som helhet. Vi har full bemanning och folk i reserv, verkstäder och depåer har öppet för att kunna täcka upp för så mycket som möjligt för eventuella problem som kan uppstå.

Extra bussar

Även Flixbus har bullat upp med extra kapacitet inför julhelgen och satt in omkring 200 extra avgångar i hela landet. De två populäraste dagarna är 22 och 26 december. Storhelger innebär generellt större risker för förseningar.

- Så är det, särskilt om det blir trafikstörningar och bilköer. Vi informerar om detta via vår app om det blir förseningar. Men bussen är ett pålitligt färdmedel, så vi hoppas att det kommer gå smidigt, säger Jelena Jovanovic, pressansvarig på Flixbus.

SJ rekommenderar alla tågresenärer att vara ute i god tid inför avgång och att se över packningen.

- När det är så här mycket folk som ska resa samtidigt är det viktigt att tänka på att packa smart. Man ska inte ta med sig mer bagage än vad man med enkelhet kan bära själv eftersom det är många som ska samsas om utrymmet på tåget, säger Stephan Ray.

Jelena Jovanovic på Flixbus ger ungefär samma råd.

- Sedan gäller det att lite tålamod och komma ihåg att det är jul. Många känner sig stressade, men om man håller koll på sin resa via mobilen så får man koll på om det exempelvis skulle bli några förseningar.