Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den 20-årige mannen sköts ihjäl av tre svenska poliser. Arkivbild.

Världen reagerar på polisens dödsskjutning

I går sköts en 20-årig man med Downs syndrom ihjäl av polis i samband med att han bar ett leksaksvapen. Nyheten har även nått omvärlden och flera medier har rapporterat om händelsen.

Tidigt på torsdagsmorgonen larmades polisen till Vasastan i Stockholm om en beväpnad man. Där påträffade de en 20-åring med Downs syndrom och autism som bar på ett leksaksvapen efter att ha rymt hemifrån. Tre poliser sköt mot mannen som dog. Detta har nu väckt stor uppmärksamhet i både Sverige och i internationella medier.

Amerikanska CNN rapporterade om skjutningen på fredagsmorgonen. De citerar mannens mamma som säger att det gick att se på en mils avstånd att han hade Downs syndrom.

Brittiska BBC rapporterade redan i natt om händelsen. "Svensk polis dödade man med Downs syndrom som bar leksaksvapen" lyder rubriken och i texten citeras bland annat mannens mamma som säger "att han aldrig gjort en fluga förnär".

Tabloidtidningen Daily Mail har också snappat upp händelsen och lyfter fram att mannen sköts tre gånger i magen eftersom han höll i en plastpistol. De skriver även att han var "som en treåring" och harmlös.

Norska Verldens gang och danska Ekstrabladet rapporterade redan om händelsen i går. Verldens gang lyfter i sin rubrik fram ett citat från mannens mamma: "Han var älskad av alla". Ekstrabladet skriver att mannen sprang hemifrån med sitt leksakvapen och att det kostade den unge mannen livet.