Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommarvärmen kommer att stanna i Sverige, och det varnas för brandrisk i hela Sverige förutom fjällen.

Värme och brandrisk i nästan hela landet

Sommarens värmebölja fortsätter och till helgen väntas kvicksilvret nå 28 grader på flera platser. Skönt för soldyrkaren, men bristen på regn ökar brandrisken.

Brandriskkartan varnar för skogsbrand i samtliga av Sveriges län. Bara fjällen klarar sig. Och värmen och den tillhörande torkan ska även fortsatt hålla i sig.

- De kommande tio dagarna är det liknande väder som nu. Det vill säga omkring 25 grader i större delarna av landet, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Den stundande helgen kan dock bjuda på lokala skurar. På lördag ska det bli 27 grader varmt i Stockholm men även två millimeter regn. Det kan även dyka upp på andra ställen, i Kiruna ska det till exempel regna både lördag och söndag. Det är dock inget som påverkar den utbredda torkan.

- Det väntar tyvärr inget ihållande regn, det skulle verkligen behövas, säger Therese Gadd.

För soldyrkaren är framförallt i morgon fredag en dag att sikta in sig på. I Malmö kommer det bli 27 grader, lika varmt som i Göteborg, och en grad varmare än i Stockholm. Annars är tisdag den stora värmedagen för så gott som hela landet. Då kommer det vara 28 grader i både Östersund, Luleå och Kiruna.