Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helgen inleds med sol och värme i södra Sverige. Arkivbild.

Värmen slår till i helgen – men kapitulerar

Upp till 18 grader i söder och minusgrader i norr. Helgen bjuder på stora temperaturkontraster men ordningen är återställd lagom till nästa vecka – som blir grå och kall i nästan hela landet.

Dags att putsa solglasögonen och damma av solkrämen i södra Sverige. Helgen inleds med strålande sol och ett 12-17 gradigt Götaland på fredagen.

- Kanske kan vi till och med komma upp i 18 grader i nordligaste Skåne, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

"Händer mycket"

Medan våren värmer i söder etablerar sig kalluften i norr och längst upp i landet kan det bli så kallt som tre minusgrader.

- Det händer mycket under helgen. Gränsen mellan de här två luftmassorna hamnar över Svealand och sydligaste Norrland där det blir moln och lätt nederbörd.

På lördagen pressar sig fronten norrut vilket ger snöfall över Norrlands inland och fjälltrakter. I västra Svealand och västra Götaland styr molnen in över himlen och kan komma att släppa ifrån sig mindre regnskurar. På östra sidan blir det däremot fortsatt soligt och upp till 15 grader.

Ostadigt väder

Slutligen är det ändå kylan som segrar. Under söndagen och i början på nästa vecka strömmar kallare luft söderut i landet och vädret blir ostadigt med regn i söder och snöfall i norr. Övergången mellan snö och regn sker runt nordvästra Svealand.

- Vad jag kan se i prognosen kommer det att fortsätta vara lägre temperaturer vidare i nästa vecka, säger Therese Gadd.