Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västra Götalands första vaccinleverans: 425 doser

Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer att få 425 doser coronavaccin vardera när den första leveransen anländer till Sverige. Det berättade Sveriges socialminister Lena Hallengren under en pressträff på tisdagen.

Snart kommer en första leverans med 10 000 doser coronavaccin till Sverige. Stockholm, Västra Götalandsregionen och Skåne kommer att få 425 doser vardera medan övriga 18 regioner får 200 var. Hälften av doserna kommer att sparas.

– För att säkerställa att de som vaccineras verkligen kommer att få sin andra dos, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, under en presskonferens på tisdagen.

Under nyårsveckan kommer ytterligare cirka 80 000 doser, och därefter ungefär lika många vecka för vecka.

LÄS MER: Vaccinering mot corona i Sverige kan starta 27 december

Faran är inte över

Socialminister Lena Hallengren medverkade också på presskonferensen. Enligt henne är vaccin säkrat till hela Sveriges befolkning, och samtliga regioner redo att börja vaccinera den 27 december. Målet är att alla vuxna samt barn i riskgrupp ska erbjudas vaccinering under det första halvåret 2021.

– Men vaccinationsstarten innebär inte att vi kan luta oss tillbaka. Vi måste skydda de äldre och riskgrupperna, många kan fortfarande smittas och bli svårt sjuka, säger Lena Hallengren.

Johan Carlsson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, stämde in.

– Jag vill påminna om att vägen framför oss är ganska lång. Men detta är ett viktigt första steg.

Det är först när en tillräckligt stor andel av befolkningen har skydd mot covid-19 som man kan se effekter i form av minskad smittspridning, påpekade Johan Carlsson.

– Och då också häva en del av de rekommendationer och riktlinjer som nu ligger.

LÄS MER: Eivor och Reginald hör till dem som ska få vaccin först

Skydda de mest utsatta

Som GP tidigare har berättat kommer boende på särskilda boenden för äldre eller personer med hemtjänst att få vaccinet först. Det handlar också om personal inom äldreomsorgen, samt närstående till personer med hemtjänst.

Under presskonferensen passade myndighetsföreträdarna på att understryka vikten av att vaccinera sig. Regeringen har bett berörda myndigheter att genomföra nationella informationsinsatser om vaccination mot covid-19. Informationen ska särskilt rikta sig till grupper som brukar vaccinera sig i lägre utsträckning.

I uppdraget ingår också att motverka desinformation och ryktesspridning om vaccinationen.

– Vaccin är en av vetenskapens största framgångar. Vaccin räddar liv, sa Lena Hallengren.

LÄS MER: Göteborgarna kan bli vaccinerade på Ullevi eller Ikeas parkering

LÄS MER: Så många ingår i första vaccingrupperna