Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/16

Våldsam brand på Volvo i Torslanda

Över 40 brandmän har bekämpat en kraftig brand i Volvo Cars lokaler i Torslanda i Göteborg. Kraftiga lågor har under måndagseftermiddagen slagit ut i fabriken och svarta rökmoln har stigit från området. – Vi har använt motorkapare för att göra hål i taket för att få ut brandgaserna, säger Stefan Karlsson på räddningstjänsten.

Det var strax innan 16-tiden på måndagen som räddningstjänsten fick larm om att det hade börjat brinna i Volvo Torslandas lokaler.

Larmet orsakade ett stort räddningspådrag och totalt arbetade 40 brandmän från sex brandstationer med att bekämpa branden under eftermiddagen. Insatsen var krävande på räddningstjänstens resurser. 

–  Vi är där med mycket folk och kommer behöva mycket mer resurser, berättade Rolf Kagelind, larm & ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Fick klippa loss taket

Det i är i takisoleringen till lokalen för Volvo Cars säkerhetscenter i Torslanda som branden uppstod. 

– Vi inriktar oss just nu på att försöka begränsa branden och arbetar från flera olika fronter. Rökdykare bekämpar branden från två fronter inifrån och vi försöker också släcka branden utvändigt från våra höjdfordon, uppgav Stefan Karlsson. 

I samband med släckningsarbetet fick räddningstjänsten klippa upp delar av taket på fabriken. 

– Vi har använt motorkapare för att göra hål i taket för att få ut brandgaserna som bildas, säger Stefan Karlsson. 

Strax efter klockan 17.00 uppgav Volvo Cars på Twitter att branden var under kontroll och att det inte fanns någon risk för att branden skulle sprida sig till andra lokaler. 

"Brinner jättemycket här"

Stellan Andersson är brandtekniker på Volvo Torslanda. Kort efter larmet vittnande han om kraftiga lågor inne i fabriken. 

– Det brinner jättemycket här. Jag har svårt att prata, vi håller på att släcka. Flera stationer är på plats här nu, det har tagit sig rejält i vårt krockcenter, det brinner i taket, berättade Stellan Andersson, brandtekniker på Volvo Torslanda minuterna efter att branden startade. 

Volvo Cars uppger på Twitter att branden i krocktestanläggningen inte påverkat produktionen vid Volvo Cars fabriker i Torslanda. 

Stor brand: "En sträcka på 30 meter"

Räddningstjänsten fortfarande ingen uppfattning om vad som startade branden, men ingen person ska ha skadats i samband med händelsen. 

Vid 19-tiden var branden släckt och större delen av räddningspådraget hade vänt hem. På plats fanns det kvar ett 10 tal brandmän som arbetade. 

– Branden är släckt, men vi kommer att bli kvar i ett antal timmar till. Nu jobbar vi med kontroll och friläggning för att säkerställa att det inte finns några glödhärdar kvar, säger Johan Helsing, insatsledare vid räddningstjänsten. 

Enligt honom är det en stor yta av byggnaden som har eldhärjats. 

– Det rör sig väl om en sträcka på 30 meter på byggnaden som har påverkats, säger han.

Som mest hade man 45 brandmän på plats och över sex stationer var inkopplade. 

– Två timmar fick vi hålla på innan vi fick någon positiv effekt. Det brann ganska ordentligt, framför allt på utsidan och på vissa konstruktionsdelar, säger Johan Helsing. 

Vid 21-tiden meddelade räddningstjänsten att man vänt hem från platsen. 

Vet du mer? Kontakta oss?

Via mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10