Vänsterpartiet partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, på en pressträff.
Vänsterpartiet partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, på en pressträff. Bild: Ali Lorestani/TT

V: Inför hyresfond för att undvika vräkningar

Vänsterpartiet föreslår att de som drabbas av coronakrisen och inte kan betala hyran ska få samhällets stöd. Partiet föreslår en fond för hyresgaranti.
– Vi vill i praktiken ha ett vräkningsstopp, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

ANNONS

När en hyresgäst inte kan betala hyran ska fonden kunna täcka upp stora delar av hyran till värden för att undvika vräkning. Hyresgäster ska kunna få en nedsatt hyra med upp till 75 procent.

– Den här hälsokrisen slår väldigt ojämnt över Sverige. När man tittar på vem som blir sjuk och vem som går bort är det tydligt att det finns mönster som handlar om klass. Det är stadsdelar med stor trångboddhet och där man har låga inkomster som är hårdast drabbade, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Överanställa personal

Vänsterpartiet föreslår att 500 miljoner kronor avsätts för fonden de första sex månaderna. Sjöstedt befarar att ganska många svenskar snart kan hamna i en situation där de har svårt att betala för sin bostad.

ANNONS

– Det ska inte vara möjligt att vräka människor under den här krisen, säger han.

Vänsterpartiet presenterar också förslag mot smittspridningen inom äldreomsorgen. Partiet vill ge stöd till företag som ställer om produktionen till skyddsutrustning och att kommunerna ska se till att äldre med hemtjänst träffar färre personer.

– Om det här betyder att vi måste överanställa inom äldreomsorgen så får det vara så. De äldre måste skyddas, de ska inte komma till sjukvården. De ska klara sig, helt enkelt, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Insatser i omsorgen

För att stoppa smittspridningen inom äldrevården föreslår V att länsstyrelserna tillsammans med smittskyddsenheterna i varje region inspekterar all äldreomsorg. Undersköterskor från vårdcentralerna ska också tas in i äldreomsorgen, och särskilda coronateam ska inrättas i kommunerna. Alla personal inom äldreomsorgen måste snabbutbildas i smittskydd.

– Man ska inte kunna gå ut och jobba utan den här kunskapen, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill också lätta på kraven för att få försörjningsstöd, för att personer som tillfälligt hamnar i ekonomisk knipa inte ska behöva sälja sin bostad eller bil. Vad förslagen sammanlagt kommer att kosta är oklart eftersom det beror på hur djup krisen blir, enligt Jonas Sjöstedt.

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS