Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.

V-ledaren vill straffa fångna IS-svenskar här

Regeringen borde göra allt för att få hem IS-svenskar som fångats av kurdstyrkor i Syrien och Irak och lagföra dem här, anser Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Frågan är akut, anser han. Det beror på att Turkiet sedan någon vecka har börjat attackera kurdiska YPG-styrkor inne i Syrien, styrkor som stridit mot IS och starkt bidragit till IS sönderfall i Syrien. Men Turkiet ser nu kurderna som hotet.

- Det är skandalöst att Sverige inte säger ifrån, hävdar Sjöstedt vid en pressträff med journalister i riksdagen.

De IS-svenskar som YPG-soldater har tillfångatagit riskerar att slippa lösa om attackerna fortsätter, befarar Sjöstedt och då kan de inte heller lagföras. Därför är det viktigt att den svenska regeringen gör vad den kan för att personerna så snart det går överförs till Sverige.

Han får frågan om det inte kan bli svårt att lyckas bevisa brott och döma dem här – Sverige har ju till exempel ännu inte någon lag på plats som förbjuder samröre med terrororganisationer som IS.

Den risken är liten bedömer han, de handlingar och dåd som IS har gjort sig skyldiga till är så grova att det borde finnas goda möjligheter att fälla dem med existerande lagstiftning.