Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiet vill lägga en miljard kronor årligen på tidigare vård för psykisk ohälsa. Arkivbild.

V vill miljardsatsa för tidigare psykvård

Vänsterpartiet vill att fler ska kunna få hjälp för psykisk ohälsa redan på vårdcentralen. För det vill man lägga en miljard kronor årligen.

- Vi vill bygga upp primärvården, som behöver rustas mer med psykologer, kuratorer och personal som är allmänt utbildade inom psykisk ohälsa. Så att man snabbt kan hitta och ta tag i människor som håller på att falla igenom, säger Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö till TT.

V vill att miljarden ska gå till anställning av vårdpersonal med psykologisk kompetens på vårdcentraler. Vårdpersonal som redan arbetar med psykiatri ska dessutom kunna fortbildas, framför allt för att bättre kunna förebygga självmord.

"Kan vara livsfarligt"

- Man ska veta att tillstånd som ångest och depression, djup depression, kan vara livsfarligt. Det kan leda till självmord och det gäller att agera snabbt, säger Rågsjö.

Pengarna skulle fördelas mellan landstingen efter behov. Karin Rågsjös förhoppning är att det kan leda till runt 100 nyanställningar av terapeuter landet över.

- Det ser olika ut bland landstingen. Om man mår psykiskt riktigt dåligt så är det lite lotto i dag om du hamnar hos en bra person, säger Rågsjö, som beskriver det som ett folkhälsoproblem – och en klassfråga:

- Många köper i dag hjälp på stan i stället. Människor med bra ekonomi kan hitta en psykolog och gå till den 10 gånger.

Tidigare satsningar

Socialstyrelsen slog i en rapport i december förra året fast att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat kraftigt mellan åren 2006 och 2016.

Regeringen har tidigare, utifrån överenskommelser med Vänsterpartiet, skjutit till 1,5 miljarder kronor till landsting och kommuner för vård av psykisk ohälsa. I en första uppföljning, som kom förra månaden, konstaterade Socialstyrelsen att satsningen så här långt gett få konkreta resultat.