Forskare i Kina har genomfört en första provfas med ett nytt vaccin på människor i Wuhan. Arkivbild.
Forskare i Kina har genomfört en första provfas med ett nytt vaccin på människor i Wuhan. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas

Ett vaccin mot coronavirus har genomgått en första provfas på människor. Vaccinet gav få biverkningar och framkallade ett snabbt immunförsvar, enligt kinesiska forskare som publicerar resultatet i tidskriften The Lancet.

ANNONS

Fas 1 i forskningen av ett vaccin som provas på människor rör främst om vaccinet är skadligt. Enligt forskaren Wei Chen från Pekings institut för bioteknik, en av medförfattarna till den första rapporten, säger ändå att resultaten kan betecknas som "en viktig milstolpe".

I försöket ingick 108 personer, ingen av dem smittad av viruset sars-cov-2. Försöksgruppen i åldern 18 till 60 år injicerades med olika doser av vaccinet med beteckningen ad5-ncov. Resultaten kom 28 dagar efter vaccinationen, och ytterligare utvärderingar ska göras med en slutgiltig granskning av försöket om sex månader.

Tolkas försiktigt

Deltagarna kommer från coronadrabbade Wuhan i Kina, och samtliga deltog frivilligt.

ANNONS

Forskarlaget konstaterar att vaccinet producerade virusspecifika antikroppar och så kallade T-celler, en typ av vita blodkroppar, inom 14 dagar. Därmed är vaccinet en "möjlig kandidat för ytterligare undersökning" enligt professor Wei Chen.

– Men resultaten måste uttydas med försiktighet. Utmaningarna att utveckla ett covid-19-vaccin saknar motstycke, och (försöket) som visar att immunförsvaret aktiveras innebär inte nödvändigtvis att vaccinet skyddar människor mot covid-19, säger Wei Chen i den ansedda medicintidskriften The Lancet.

Ytterligare forskning och försök krävs för att se om immunförsvaret som skapas av vaccinet effektivt skyddar mot sars-cov-2-infektioner.

Lång väg kvar

Det första försöket på människor visar att bieffekterna var få. Smärta vid injektionsområdet, feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk var några av bieffekterna.

Ett effektivt vaccin ses som den långsiktiga lösningen för att kontrollera covid-19-pandemin. För närvarande bedrivs forskning på fler än 100 möjliga vacciner runt om i världen, skriver The Lancet.

Även om de första resultaten är positiva, så är professor Wei Chen mycket försiktig:

– Resultaten visar en positiv möjlighet för utvecklandet av ett covid-19-vaccin. Men vi är fortfarande en lång väg från att detta vaccin kan vara tillgängligt för alla.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS