En kvinna får en vaccinspruta. Arkivbild.
En kvinna får en vaccinspruta. Arkivbild.

Vaccinering skydd mot större mässlingsutbrott

Tack vare att de allra flesta barn i Sverige vaccineras kan mässlingsutbrott som det i Göteborg stävjas relativt enkelt. Men det gäller att mobilisera mot den groende antivaccinationsrörelsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har tvingats sätta in extra personal för att ta itu med ett utbrott av mässling. Efter ett första fall tidigare i december har ytterligare sex fall konstaterats. Nu pågår smittspårning för att hitta alla som varit i kontakt med smittade.

I riskzonen finns framför allt små barn som ännu inte hunnit vaccineras, och personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar och därmed kan smittas trots att de är vaccinerade.

Ebbar ut snabbt

- Det är väldigt viktigt att få tag på dem som varit i kontakt med mässlingsfallen, så att man kan ge dem förebyggande behandling som hindrar att de blir akut sjuka, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

ANNONS

- Av de stora barnsjukdomarna är mässling den med marginal farligaste, tillägger han, men understryker att smittade klarar sig utan komplikationer om de får behandling i tid.

Att endast en mycket liten del av befolkningen – omkring en procent, enligt Tegnell – saknar skydd mot mässling underlättar sjukvårdens arbete rejält.

- De här utbrotten brukar ta slut väldigt fort. Det är inte som i en del andra länder, där tusentals kan drabbas. Här brukar det normalt ebba ut efter några enstaka fall.

"Måste bemötas"

På senare år har en misstänksamhet och motvilja mot vaccin spridits på olika håll i världen. Till exempel länder som Italien och Tyskland har kämpat mot ett växande vaccinationsmotstånd.

Och diskussionen har även nått Sverige, konstaterar Tegnell.

- Det är nog fler föräldrar än det brukar vara som är tveksamma. Men även om inte alla vaccinerar sina barn med en gång vid 18 månaders ålder, så är det fortfarande 98 procent av alla barn som får sprutan i slutändan. Och i sådana här situationer är det det som gör skillnaden.

ANNONS

- Men vi ska inte underskatta den debatten utan måste vara noggranna med att bemöta den och ge bra information till föräldrar så att de kan fatta kloka beslut.

TT
ANNONS