Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (tv) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mitten) fanns bland deltagarna vid en stor manifestation i centrala Göteborg i kväll.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (tv) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mitten) fanns bland deltagarna vid en stor manifestation i centrala Göteborg i kväll.

Välbesökt motdemonstration i Göteborg

I morgon ska nazister demonstrera i Göteborg. Ett misslyckande för hela samhället, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

ANNONS

Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg var fullsatt när göteborgare och tillresta på fredagen samlades till en manifestation mot bland annat nazismen. Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg i morgon har upprört många.

I publiken fanns bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

- Det är oerhört viktigt för mig att vara här, jag vill delta i en manifestation för det Göteborg som jag vet att majoriteten av göteborgarna vill ha, säger hon.

ANNONS

"Ett misslyckande"

Turerna kring den nazistiska demonstrationen, som sammanfaller både med Bokmässan och den viktiga judiska högtiden jom kippur, har bland annat väckt diskussioner om tänkbara lagändringar. Regeringen öppnade i förra veckan för ändringar i lagstiftningen kring demonstrationsrätten.

- Vi har bjudit in de andra politiska partierna för att diskutera om det finns något vi kan göra när det gäller lagstiftningen vid sidan av våra grundlagar. När det gäller hetslagstiftningen och ordningslagstiftningen och så vidare, säger Alice Bah Kuhnke.

- Men parallellt med allt detta måste vi också se det misslyckande som jag vill mena att det är, att vi har nazister i Sverige 2017 som demonstrerar på våra gator.

"Inga vinnare"

På lördagen väntar ett stort antal andra manifestationer och polisen utesluter inte att det kan bli uppemot tiotusen motdemonstranter i centrala Göteborg. Oron för oroligheter finns där. Men det är också gott om fredliga alternativ, med allt från författare som läser antinazistiska texter till körsång och clowner.

ANNONS

Göteborgs-Posten rapporterade härom dagen om att utländska vänsterextremister mobiliserat för att ta sig till Göteborg och konfrontera nazisterna. Viktor Stenlöf, ombudsman på SSU i Göteborg, lyfter dock hellre fram en minifestival som bland annat SSU anordnar på Järntorget.

- I en sammandrabbning är det ingen som är vinnare förutom de små extrema grupperna. Det vill inte vi vara med och bidra till, säger han till TT.

- I en situation där det riskerar att bli stök och bråk, väljer vi att satsa på en fredlig demonstration. I ett demokratiskt samhälle måste man möta även de avskyvärda idéerna med idéer, inte med våld.

TT
ANNONS