I Smögen har valrossen, som nu tros ha identifierats som kändisen Freya, trivts på en brygga för vattenskotrar.
I Smögen har valrossen, som nu tros ha identifierats som kändisen Freya, trivts på en brygga för vattenskotrar. Bild: Reino Virtanen/TT

Valross i Bohuslän kan vara "kändis"

Valrossen som under en vecka synts till vid flera tillfällen i Smögen i Bohuslän kan vara identifierad. Djuret förmodas vara samma valrosshona som tidigare bland annat setts på en ubåt i Nederländerna.

ANNONS

Valrossen som observerats i flera europeiska länder har fått namnet Freya.

Havets hus i Lysekil har jämfört Freya med Smögen-valrossen på bilder. En prick på nosen, några prickar på en labb och ett sår med ärrbildning på en labb stämde överens.

– Med hög sannolikhet är det Freya, säger Martin Stjernstedt, akvarietekniker på Havets hus, till P4 Väst.

Närmast före besöket i Smögen sågs Freya till i Danmark. Tidigare har en valross, som också antas vara Freya, bland annat setts ligga uppe på en ubåt som låg i hamn i Nederländerna.

I Smögen har valrossen trivts på en brygga för vattenskotrar. Hon försvann efter någon dag, men kom tillbaka igen.

ANNONS

Valrossar finns normalt i Arktis. Djuret i Bohuslän antas ha kommit från Svalbard, norr om Nordnorge, eller möjligen Grönland.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS