Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En undersökning visar att många som fått diagnosen kroniskt obstruktiv lungsjukdom inte har sjukdomen. Arkivbild.

Vanligt med felaktiga koldiagnoser

Det är inte ovanligt att personer som diagnostiserats med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) i själva verket inte lider av sjukdomen, det visar en ny internationell studie.

16 000 medelålders och äldre kvinnor och män från 20 länder har deltagit i studien, som publicerats i medicintidskriften Chest. Av dem uppgav nära sex procent att de efter läkarbesök fått diagnosen kol, men efter att de genomgått flera olika hälsokontroller kunde forskare konstatera att diagnosen var felaktig i mer än hälften av fallen, rapporterar Upsala Nya Tidning.

- I en del fall har den felaktiga kol-diagnosen satts utan någon spirometri-undersökning enbart utifrån sådana ospecifika symtom som till exempel hosta och slem i luftvägarna. I andra fall där en spirometriundersökning verkligen gjorts kan den nedsatta lungfunktionen ha berott på övergående orsaker som till exempel en infektion, säger Christer Janson, professor vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till UNT.

Studien visar också att felaktiga kol-diagnoser är betydligt vanligare bland kvinnor än män. De är dessutom vanligare bland deltagare från höginkomstländer än från medel- och låginkomstländer.

- Brist på resurser inom vården kan därför knappast vara någon viktig orsak, säger Christer Janson.