Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få videoklipp kom ut under tiden som Johan Gustafsson satt tagen som gisslan. Här pratar han i ett av dem, från slutet av 2015. Arkivbild.

Var på motorcykelsemester

Hösten 2011 ger sig Johan Gustafsson, då 36 år, ut på en motorcykelsemester som ska ta honom från Sverige genom Europa och ner genom Afrika. Men det blir inte riktigt som han har tänkt sig.

I november 2011 befinner sig Johan Gustafsson tillsammans med sydafrikanen Stephen McGown och nederländaren Sjaak Rijke på en restaurang i staden Timbuktu i norra Mali, en plats som svenska UD avråder från att resa till. Beväpnade män stormar in på restaurangen och kidnappar de tre männen. Den terroriststämplade islamistiska gruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tar på sig dådet.

Johan Gustafsson och hans kamrater körs ut i Sahara. De hålls fångna i öknen och flyttas ofta till nya platser, där de själva får bygga sin koja. Fångvaktarna är unga män, som behandlar utlänningarna kyligt men ger dem mat, vatten och filtar. De får röra sig i lägret.

Från svenskt myndighetshåll sägs det inte mycket om ärendet.

Statskupp försvårar

Snart förvärras läget i Mali och efter en statskupp 2012 isoleras fångarna allt mer. Johan Gustafsson genomför 2013 ensam ett flyktförsök, som varar i 48 timmar innan hans kidnappare för honom tillbaka till ökenlägret.

Enstaka livstecken förekommer under tiden som Johan Gustafsson sitter fången, i form av kidnapparnas filmer på gisslan. Men inbördeskrig och en spänd säkerhetssituation i regionen bidrar till svårigheterna att få de kidnappade fria. Det dröjer till april 2015 innan nederländaren Sjaak Rijke fritas av fransk militär.

Policy mot lösesumma

26 juni 2017 släpps Johan Gustafsson, efter nästan sex år i fångenskap. Omständigheterna kring hans frigivning är oklara. Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige har en policy mot att betala lösesumma vid kidnappningar. Men enligt Magnus Ranstorp, terrorismforskare på Försvarshögskolan, är det extremt ovanligt att någon släpps utan att det gjorts eftergifter.

- I majoriteten av alla fall där någon hållits av Aqim i Mali har det betalats ut en lösesumma, säger han till TT.

I augusti samma år släpps även sydafrikanen Stephen McGown, mot en lösesumma.