Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Det gick inte. Arkivbild.
Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Det gick inte. Arkivbild. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Varken Alkis eller Minus duger

ANNONS

Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Men från Skatteverket blev det nobben. "Det har en negativ innebörd som skulle kunna leda till obehag för bäraren", skriver myndigheten i sitt beslut enligt GT.

Nu har föräldrarna möjlighet att överklaga beslutet eller skicka in ett annat namnförslag.

Enligt Skatteverket ska extra hänsyn tas till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen när det gäller barn. "Ett alltför avvikande namn kan leda till obehag för den som bär det", skriver verket i sitt beslut.

Förvaltningsrätten i Jönköping har också beslutat att en man från Västergötland som ville heta "Alkis" får avslag. Rätten skriver att namnet kan skapa osäkerhet om det verkligen är hans riktiga namn. Förnamnet Alkis är därför att bedöma som olämpligt, lyder domstolens slutsats enligt SVT Jönköping.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS