Varnar för fler självmord bland ensamkommande

Natten mot söndagen tog en ensamkommande pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Nu slår nätverket Vi står inte ut larm om att fler ensamkommande funderar i samma banor.

ANNONS
|

Nätverket Vi står inte ut gör nu en anmälan om allvarlig misstanke om organiserade självmord bland ensamkommande flyktingbarn och unga. Anmälan riktas till bland andra Barnombudsmannen Fredrik Malmberg, Migrationsverkets tf generaldirektör Mikael Ribbenvik och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. – Detta är ingen formell juridisk anmälan, utan snarare en orosanmälan som vi valt att rikta till alla myndigheter som är inblandade i frågor som rör barn som finns i Sverige, säger Kinna Skoglund från Vi står inte ut, en rörelse som består av bland annat socionomer, pedagoger, sjuksköterskor, familjehem, läkare och jurister.

Stark oro förfler självmord

De har bevakat situationen under en längre tid och är nu oroliga att självmord bland ensamkommande i Sverige kommer att öka och bli mer organiserade. – De hittar varandra på nätet, via sms och telefon. De vill planera tillsammans och säger att de vet att de kommer att dö inom en snar framtid ändå, om de blir utvisade. De vill ta beslutet om när och var själva, säger Kinna Skoglund.

ANNONS

"Om detta händer nu, om det blir 20 självmord på en månad, så har vi i alla fall varnat"

Nu hoppas hon att frågan kommer att uppmärksammas, innan det är för sent. – Vi har skrikit om att detta länge. Vi är förberedda och känner att om detta händer nu, om det blir 20 självmord på en månad, så har vi i alla fall varnat och skickat informationen vidare. Vi har försökt att hålla de här barnen vid liv, men vi kan inte täcka alla, säger Kinna Skoglund.

Oklart exakt hur många

Förra året skärptes asyllagen för minderåriga som anländer till Sverige utan en vuxen person. Merparten av dem är afghanska pojkar. Senare meddelade Migrationsverket att större hänsyn skulle tas till det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan. Men hänsynen omfattar enbart dem som inte fyllt 18 år. Samtidigt gör Migrationsverket allt fler åldersuppskrivningar.

"Vi har nog bara sett början på hur otrolig stark stress ungdomarna känner"

Enligt Ensamkommandes förbund begick tre pojkar självmord i höstas. – Och senaste veckan har jag informerats om 7-8 som försökt begå självmord, två av dem lyckades och så har vi den tragiska händelsen i Trollhättan i helgen. Vi har nog bara sett början på hur otrolig stark stress ungdomarna känner och som driver dem till att inte vilja leva längre, säger Mahboba Madadi, ordförande i Ensamkommandes förbund. Exakt hur många ensamkommande asylsökande unga som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv är oklart. Endast de med fullständiga personnummer kommer med i Socialstyrelsens statistik över självmord och självmordsförsök.

ANNONS
ANNONS