Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumentombudsmannen varnar för företag som säljer vägtrafiktjänster på nätet och låter kunderna tro att de betalar till en myndighet. Arkivbild.

Varning för bedrägliga trafiksajter

Bedrägliga sajter lurar konsumenter genom att sälja vanligen kostnadsfria vägtrafiktjänster på nätet. Nu varnar Konsumentombudsmannen (KO) för sajterna, som med märkliga köpvillkor samlar in kundernas kortuppgifter.

Det är inte olagligt att ta betalt för en tjänst som är gratis på annat håll, men det måste tydligt framgå vem som säljer den. Nu varnar Konsumentombudsmannen (KO) för flera sajter som tar betalt för att hjälpa kunder med registreringsbevis, att byta registreringsskyltar eller att ställa av och på ett fordon.

- Det måste vara väldigt tydligt vem som är avsändare, men i de här fallen ser det ut som att det är Transportstyrelsen som står bakom. Kunder som söker efter de här tjänsterna på nätet får upp ett formulär och vet inte att de kan göra det här själva gratis, säger Carolina Andersson, processråd hos KO.

Tusentals drabbade

Att använda formuläret för att till exempel ställa av sin bil kostar runt 500 kronor. Enligt KO förekommer det att kunden ovetande går med på att låta företagen ta betalt för "andra tjänster" och sedan blir av med pengar.

- Det här är ett jättemärkligt och högst oskäligt villkor. Det är en betalningslösning som man bör vara väldigt skeptisk till och man kan fråga sig vad de insamlade kortuppgifterna används till, säger Carolina Andersson.

Hur många som drabbats vet hon inte, men när KO i våras drev en process mot en liknande sajt handlade det om tusentals konsumenter.

Spärra konto

Konsumentverket har inlett en utredning av sajterna vagtrafiktjanster.com och vagtrafikregistret.com och samarbetar med polisen och Transportstyrelsen.

Den som söker efter information om vägtrafiktjänster uppmanas att vara noggrann och kontrollera att informationen verkligen kommer från myndigheten Transportstyrelsen. Flera av de sajter som KO nu varnar för är markerade med en diskret annonsmärkning, något som aldrig förekommer på myndigheters sajter.

- Om man vet att man har använt de här tjänsterna tycker jag att man ska fundera på att spärra sitt kontokort, säger Carolina Andersson.