Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varning för laviner i norra Sverige

Det är betydande fara för laviner på många håll i fjällen. Skidåkare bör vara extra varsamma.

Tre personer tog sig ur en lavin i Åre oskadda på måndagen. En fjällräddningsinsats påbörjades på plats men enligt polisen kunde personerna ta sig ur själva. Inga fler personer ska ha befunnit sig i området.

Naturvårdsverket varnar nu för laviner i norra Sverige. I den senaste prognosen bedöms lavinfaran som betydande i Södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen under måndagen och tisdagen. Det innebär en trea på den femgradiga skalan och Naturvårdsverket uppmanar åkare att vara försiktiga eftersom att det kan bli riktigt farligt.

"Farliga laviner"

- Det är troligt att en skidåkare eller en skoteråkare startar en lavin om man åker på fel plats. Att lavinfaran bedöms som betydande betyder att man kan skada sig men även omkomma, det är troligt med farliga laviner på vissa platser, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket.

- Man ska bedöma snötäcke och terräng noggrant.

Viktigt med kunskap

Ett generellt råd är att läsa lavinprognoserna och sedan använda den informationen på fjället, berättar Mattias Tarestad.

Off pist-åkning innebär att åkare ger sig ut bortom skidanläggningarnas områden för att och hitta bra snö. Då är det framför allt viktigt med kunskap och medvetenhetm, men även att hålla koll på lutningen i backarna.

- Man bör vara medveten om att det är farliga förhållanden. Det är troligt att du startar en lavin om du åker på fel plats. Det kan vara lätt att säga att man vet vad som är fel plats men när man väl är ute måste man känna igen det. Har man inte kunskaperna och kompetensen då bör man göra något alternativt som att stanna i pisten och åka där, säger Mattias Tarestad.