Viggenpiloter hedrade för kalla kriget-insats

För över tre årtionden sedan var det svenska flygvapnet inblandat i en hemlighetsfull flygincident över Östersjön som bar alla förtecken av det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Nu har fyra svenska före detta Viggenpiloter fått sina erkännanden i form av amerikanska medaljer.

ANNONS
|

- Det känns fantastiskt att få medalj för något som hände så långt tillbaka i tiden. Vi är ganska stolta över det som hände, säger Roger Möller, före detta Viggenpilot, till TT.

Måndagen den 29 juni 1987. Halvklart och 19 grader i Visby vid tretiden på eftermiddagen, men moln och en del skurar på andra delar av ön. Det vanliga flödet i kretsloppet av turister till och från Gotland pågår, människorna njuter av ledighet, jobbar eller gör det de brukar göra – hämtar barn, städar eller promenerar. Det är en dag som alla andra för folk på Gotland.

ANNONS

Vad de inte vet, är att ovanför dem i skyn pågår ett drama av potentiellt världspolitiska följder.

Även för de amerikanska flygvapenpiloterna Duane Noll och Tom Veltri hade det varit som vanligt. De hade satt sig i ett högteknologiskt amerikanskt flygplan av typen SR-71 Blackbird och lyft för ett rutinmässigt uppdrag in över Östersjön för att spana elektroniskt mot Sovjetunionen – USA:s stora rival under det kalla kriget. Men flygningen blev allt annat än rutinartad.

"Hantera det akuta"

På väg norrut över Östersjön, i höjd med Gotlands norra spets, totalhavererade plötsligt höger motor. Planet, som förlitade sig på sin enorma fart och höga höjd för att undgå fientligt luftvärn och stridsflyg, tappade snabbt både höjd och fart. Mycket höjd och fart. Inom loppet av minuter sjönk det från cirka 22000 meter till cirka 6000 meter och från cirka 3000 till cirka 700 kilometer i timmen.

- Jag tänkte väl inte så mycket. Man kliver helt in i det som man har gjort under övning. Vi hade gjort det här gång på gång i simulatorer – att hantera det akuta var det första steget, svarar Veltri.

ANNONS

Noll och Veltri insåg att de måste tillbaka till basen, om de ens skulle klara det innan de kraschade. De lade planet i en brant vänstersväng västerut och sedan tvärt åt sydväst, och strax före klockan tre på eftermiddagen gick planet in svenskt luftrum nordost om Gotland. Det fortsatte sedan åt sydväst över de ovetande människorna på ön och drygt tio minuter efter inträdet lämnade planet svenskt luftrum igen på sin haltande färd.

De mycket avancerade och onåbara amerikanska spanings- och spionflygplanen var en ständig nagel i ögat på Warszawapaktens och Kinas stridskrafter. Och trots många försök var det bara ett plan av typen U-2 som sköts ned, över Sovjetunionen 1960 då piloten Francis Gary Powers blev fånge.

Sovjetiska plan jagade

Tom Veltri säger att de inte visste det då, men att de senare fick information om att Sovjetunionen skickat upp flera stridsflygplan efter dem.

- De hade order att skjuta ner oss eller tvinga oss att landa.

Och sydost om Ölands södra udde mötte, ungefär klockan kvart över tre, tittar Veltri ut genom fönstret och ser två små prickar som hastigt närmar sig.

ANNONS

- Vi trodde genast att det var sovjetiska plan. Men när de kom närmare såg vi att det var två svenska Viggen. Då började vi andas mer normalt igen.

- Vi blev enormt lättade. Vi visste genast att vi var i säkerhet så länge de stannade kvar hos oss, fortsätter Veltri.

"En gångs skull"

De två svenska stridsflygplanen, av typen JA 37 Viggen från flottiljen F13 i Norrköping, började eskortera Blackbird-planet. De svenska piloterna var Roger Möller och hans kollega Krister Sjöberg.

- När jag fick se att det var en Blackbird tänkte jag att det var kul att få se den på så nära håll, och för en gångs skull även ovanifrån, skrattar Möller.

ANNONS

De svenska planen, som hade övat i området, måste återvända till F13 på grund av bränslebrist. Men direkt, klockan 15.23, tog två ditskickade Viggen från F6 i Karlsborg, med piloterna Lars-Eric Blad och Bo Ignell, över efter att ha skickats upp från Ängelholm.

- Jag såg genast att det var fel på SR-71:an, att den gick på en motor, men det var ju något exceptionellt att få möta en SR-71 så nära inpå, säger Blad.

- Ja, jag skulle nog gissa på det, skrattar Blad.

Starkaste minnet

Han och Ignell följde Blackbird-planet till danskt luftrum där danska stridsflygplan tog över, och till slut kunde Duane Noll och Tom Veltri nödlanda på en bas i Västtyskland.

De svenska stridspiloterna, utom Ignell som inte kunde närvara, fick sitt erkännande vid en medaljceremoni på den amerikanske ambassadörens residens i Stockholm på onsdagen. Där närvarade bland andra förvarsminister Peter Hultqvist (S). Viggenpiloterna fick ta emot det amerikanska flygvapnets Air Medal av den inreste generalmajoren John B Williams.

ANNONS

Medaljerna motiveras med de svenska piloternas "mod, snabba respons och enastående professionalism".

- Det är vackra ord. Vårat uppdrag var ju att vara professionella i det vi gör, och vi uppträdde så som vi skulle göra, säger Lars-Eric Blad.

På frågan om vilket som är hans starkaste minne från den där dagen för över 31 år sedan blir Veltri först fundersam, innan han svarar:

- Jag antar att det är att vi hade sådan tur, att Viggenplanen anslöt sig till oss. Gud vakade över oss.

TT

Fakta: Kalla kriget

Kalla kriget används som samlingsnamn för det geopolitiska dödläge som gällde efter andra världskrigets slut 1945 till och med Berlinmurens fall i november 1991 mellan å ena sidan USA och dess militärallians Nato och å andra sidan främst Sovjetunionen och deras Warszawapakt.

Nationalencyklopedin beskriver det som att "konflikten bestod i starka ideologiska och maktpolitiska motsättningar, kapprustning och ömsesidigt hot om krig".

Under kalla kriget var samtliga dåvarande EG-länder utom Irland medlemmar av Nato. Tre av dagens EU-medlemmar ingick i Sovjetunionen (Estland, Lettland och Litauen), medan flera var med i Warszawapakten.

Av dagens 28 EU-länder är alla utom Sverige, Finland, Irland, Österrike, Malta och Cypern med i Nato. (TT)

Fakta: SR-71 Blackbird

SR-71 Blackbird utvecklades av Lockheed Martin och det första planet flögs den 22 december 1964. Planet, som var extremt dyrt att hålla i drift, pensionerades från aktiv tjänst 1990.

Blackbird byggdes för att kunna flyga långa tider i farter på mach 3,2 – drygt tre gånger ljudets hastighet – och på drygt 25900 meters höjd.

Planet var 32,7 meter långt, vingspannet var 16,9 meter och höjden parkerad på marken var 5,6 meter. När det lyfte fulltankat vägde SR-71 Blackbird 52,3 ton varav 29,9 ton var bränsle.

De två motorerna från Pratt & Whitney var unikt designade för att ge maximalt med kraft. Motorerna på SR-71 gav nästan lika mycket dragkraft som Airbus nya superjumbo A380, som har en maximal startvikt på 560 ton.

Flygplanskroppen på Blackbird var byggd nästan uteslutande av titan och legeringar för att klara de extrema temperaturer farten gav, på flera hundra grader celsius.

SR-71 användes både av det amerikanska flygvapnet och av rymdflygstyrelsen Nasa.

Källa: Nasa

Fakta: Saab 37 Viggen

Stridsflygplanet 37 Viggen tillverkades av Saab och serieproduktionen pågick mellan 1970 och 1999. Den första flygningen gjordes 1967 och Viggen togs ur aktiv tjänst i november 2005.

Planet gjordes i flera olika modeller och med olika motorer och det fanns både ensitsiga och tvåsitsiga varianter.

Viggen var 16,2–16,4 meter långt beroende på modell och hade ett vingspann på 10,6 meter. Höjden när den var parkerad på marken var 5,6 meter.

Den maximala startvikten med vapensystem och bränsle var 18–18,6 ton

Viggen kunde flyga i farter över mach 2 – drygt två gånger ljudets hastighet och på maximalt 18000 meters höjd.

Aktionsradien låg på ungefär 2000 kilometer.

Totalt 330 exemplar av Saab 37 Viggen tillverkades för det svenska flygvapnet.

Källa: Nationalencyklopedin, Västerås flygmuseum

ANNONS