Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) på Folk och försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.

Viktiga lagar mot terrorism på gång

Polisens kamp mot terrorism och andra brott försvåras av att viktiga lagar inte är på plats. Justitieminister Morgan Johansson (S) bedömer att tre av dem kan träda i kraft i höst.

Det beskedet lämnade han på Folk och försvars konferens i Sälen. Tidtabellen förutsätter dock att en ny regering kan tillträda inom kort.

- Jag har på mitt bord inte mindre än fyra lagförslag som en ny regering kan gå vidare med, säger Johansson.

Polisen och Säkerhetspolisen har återkommande legat på regeringen om att lagarna behöver träda i kraft så fort som möjligt.

I kraft i höst

En handlar om att telekombolagen ska vara skyldiga att lagra uppgifter om tele- och datakommunikation och lämna ut trafikdata till polisen när brottsutredningar pågår.

Att lagen inte finns på plats har beskrivits som en katastrof för polisens arbete.

Morgan Johansson bedömer att den lagen ska kunna träda i kraft i oktober.

Ett annat viktigt lagförslag är en kriminalisering av deltagande i och samröre med terroristorganisationer. Lagen gör det lättare att till exempel åtala så kallade återvändare som stött Islamiska staten i Syrien och Irak.

Johansson räknar med att den lagen ska kunna träda i kraft i augusti. Samtidigt ska en ny lag träda i kraft som ger de brottsbekämpande myndigheterna möjlighet att ta del av information från signalspaning även när en förundersökning inletts. I dag får Försvarets radioanstalt (FRA) inte lämna ut signalspaningsinformation när det finns en brottsmisstänkt.

Pengar behövs

Eftersom lagen om kriminalisering av deltagande i terroristorganisation väntas leda till fler förundersökningar är det viktigt att lagarna träder i kraft samtidigt, understryker Morgan Johansson.

Det fjärde lagförslaget handlar om att ge polisen tillgång till hemlig dataavläsning, till exempel genom att installera spionprogram i datorer och mobiltelefoner hos misstänkta. Det är vikigt för polisen eftersom brottslingar allt oftare krypterar sin kommunikation.

Johansson kan inte ange någon månad för när den lagen kan träda i kraft.

- När det gäller hemlig dataavläsning så måste man också ha pengar för att kunna bygga upp det systemet. Det behövs i så fall en reviderad budget som vi behöver jobba med under våren, säger han.

Även om det skulle bli extraval siktar Johansson på att lägga fram lagförslagen.

- Då måste vi som övergångsregering överväga om vi inte behöver gå till riksdagen med lagförslagen ändå. Naturligtvis får vi då ha en dialog med oppositionen om det, säger Johansson.

Säpochefen Klas Friberg välkomnar beskeden om lagförslagen.

- Det är glädjande, säger han.