Vilks: Domen visar att hoten är på riktigt

Lars Vilks ser fängelsedomen mot mannen som planerade en mordkomplott mot honom som en personlig upprättelse. Men några förändringar i vardagen kommer domslutet inte att innebära för den kontroversielle konstnären.

ANNONS
|

Natten till tisdagen kom beskedet att en 53-årig irländsk-algerier dömts till 15 års fängelse för att ha rekryterat bland andra "Jihad Jane" till en mordkomplott mot Lars Vilks. Den svenske konstnären välkomnar domslutet och ser det som en personlig upprättelse.

- När saken rullades upp kom det fram många röster som hävdade att det var ren fantasi, att polisen hade överdrivet och allt möjligt. Nu har det kommit ett erkännande så får man ju tro att det ändå var på riktigt, säger Lars Vilks.

ANNONS

"Har inget hämndbehov"

Sedan flera år tillbaka lever Lars Vilks på hemlig ort med livvaktsskydd dygnet runt, och den kostsamma övervakningen har väckt kritik från flera håll.

- Det är besvärande för mig att jag alltid ska pekas ut som en person som skyddas på oriktiga grunder. Men uppenbarligen är det berättigat.

Den dömde mannen hade tidigare hävdat sig vara oskyldig, men under rättegången ändrade han sig och erkände brottet. Den 15-åriga fängelsedomen tycker Lars Vilks dock att är onödigt hård.

- Jag tycker man tar i där. I och med att han är avslöjad så är hotbilden borta och jag har inget hämndbehov.

Förändrar inte vardagen

Domslutet har beskrivits som slutpunkten för den nästa tio år långa härvan. Men för Lars Vilks, vars konstnärskap mer eller mindre har omgivits av kontroverser från start, kommer inte vardagen att förändras.

- Det besked jag fått är att det ligger en konstant hotbild och att jag är utpekad som ett möjligt mål. Om jag skulle släppas lös och det blev känt att jag var tillgänglig... det värsta är att det räcker med en person.

ANNONS

Men efter att ha levt med livvaktsskydd i så många år tar han vardagen med ro.

- Det är min naturliga tillvaro. Jag har inte drabbats psykiskt av det utan kunnat hantera det ganska väl.

TT

Fakta: Hoten mot Lars Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där profeten Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester.

I oktober 2009 greps amerikanskan Colleen LaRose, även känd som "Jihad Jane", i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose dömdes 2014 till tio års fängelse.

Våren 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som "Jihad Jamie". Hon utlämnades till USA och dömdes 2014 till åtta års fängelse.

I maj 2010 utsattes konstnärens hem nära Höganäs för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

På hösten 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks, men friades.

I februari 2015 deltog Lars Vilks i ett möte i Köpenhamn i Danmark. Den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein öppnade eld mot mötet och en person dödades. Några timmar senare mördade han en judisk man utanför en synagoga. Fem poliser skadades i attackerna. El-Hussein sköts senare till döds av polisen utanför sin bostad.

I november 2016 förstördes delar av konstverket Nimis på Kullaberg i en misstänkt anlagd brand.

ANNONS