Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera lager kläder behövs även de närmaste dagarna. Men till helgen kan sommaren komma tillbaka. Arkivbild.

Vintervädret är tillbaka i delar av landet

Vintern har gjort comeback, åtminstone i Dalafjällen där det snöar. Och i veckan väntas också mer snö i Härjedals- och Jämtlandsfjällen. Även resten av landet har det ovanligt kallt. Men håll ut. Till nästa helg vänder det.

Än är det inte dags att stuva undan långkalsonger och ylletröjor. Det är riktigt kallt för årstiden, och så kommer det att fortsätta under veckan, enligt Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

- Det har ju snöat i Dalarnas fjälltrakter. Inte så mycket, några centimeter kanske, och det är ganska blött och slaskigt. Det är inget som väntas ligga kvar, för det är några plusgrader i dag, säger han.

Ovanligt kallt

Men visst är det ovanligt kallt, det hör inte till vanligheterna att det snöar ens i fjällen så här års.

- Även i morgon väntas mer snöinslag i Dalarna. Det kommer också att vara kallt och komma någon snöflinga i Härjedals- och Jämtlandsfjällen under veckan.

Det blir inga stora mängder där heller, men det är klart att det kommer att kännas som ett bakslag, konstaterar han.

"Mildare luft"

Temperaturerna kommer att vara låga i hela landet, framför allt i inlandet. Norra Sverige får mellan 5 och 10 grader.

- Kustlandskapen får det lite mer normalt än inlandet, en 15 till 17 grader. Men det blir ostadigt och lågtrycksbetonat, med moln och regnskurar. Fast det kommer att vara en del sol också.

Men för den som är innerligt trött på att vara påpälsad i tjocktröjor, raggsockor och regnkläder finns ändå hopp i sikte.

- Till nästa helg vänder det. Då kommer det in mildare luft. Men om det blir soligt är svårt att säga nu, för det ligger väl långt fram i tiden, tröstar Henrik Reimer.