Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket snö på sina håll i norra delarna av landet. I söder är prognosen mer osäker. Arkivbild.

Vit jul i norr – mer osäkert i söder

Den som suktar efter snö i jul gör säkrast i att bege sig norrut. I de södra delarna av landet är prognosen väldigt osäker, enligt SMHI.

- Nu i dagarna är det kallt, särskilt i norr, och i nordvästra Norrland väntas det fortsatt vara kallt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I de södra delarna av Sverige kryper temperaturen inte ner lika långt under minusstrecket.

- Längre söderut kan det ju bli någon period med lite mildare läge tillfälligt, och sedan i slutet av perioden när vi närmar oss julafton är det rätt stora skillnader. Från mitten av nästa vecka är utvecklingen osäker huruvida det blir mest uppehåll och kallare läge eller om det kan passera nederbördsområden väster eller sydväst ifrån.

Osäker prognos

Vill man ha en vit jul är det därför säkrast att bege sig norrut, där snön väntas ligga kvar framöver.

- Det ligger en hel del snö på många håll och det kan komma ny snö i dagarna. Även om det kanske blir en lite mildare period tillfälligt så får det nog ligga kvar rätt mycket. I nordvästra Norrland ligger det i stora drag 10–40 centimeter.

Längre söderut ser det ut att bli mer sparsmakat med snö till jul, men prognosen är väldigt osäker, enligt SMHI.

- I den södra delen av landet och upp längs Norrlandskusten är det svårt att bedöma i nuläget, säger Sofia Söderberg.

Kallt i norr

Det är inte bara goda snöchanser i norr utan även riktigt kallt. På flera håll har temperaturen går ner under 25 minus. På Lucia uppmättes minus 30 grader i Sorsele, vilket då var nytt säsongslägsta. Under lördagsmorgonen har man uppmätt minus 31,7 grader i Sveg.

- Men det är mildare luft på gång nästa vecka och mer moln väntas redan nu i helgen som kommer dämpa kylan. Vi är nog i lägsta läget just nu, säger Sofia Söderberg.