Vitt snus tilltalar många kvinnor. Arkivbild.
Vitt snus tilltalar många kvinnor. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vitt snus lockar kvinnor – men är inte ofarligt

Det " " vita snuset, som trots allt utvinns ur tobaksblad, tilltalar en ny grupp nikotinister – unga kvinnor.
– Skademässigt är det ingen större skillnad jämfört med vanligt snus, säger nikotinforskaren Louise Adermark.

ANNONS

Det har blivit en allt vanligare syn: färgglada plastdosor med kritvita prillor. De ligger framme på restaurangbord och tas omsorgsfullt upp ur handväskor i kollektivtrafiken.

– Man luras av produkterna. Det ges en bild av att de inte är så farliga. Dessutom marknadsförs de på bästa sändningstid, vilket gör att barn exponeras för dem, säger Adermark, som forskar om nikotinberoendets konsekvenser vid Göteborgs universitet.

I Sverige lanserades det första vita snuset 2016. Sedan dess har marknaden exploderat. De helvita prillorna har till skillnad från det vanliga bruna snuset processats i flera steg.

Smaken och lukten från tobaken tas bort under förädlingsprocessen. Så även tobaken, enligt leverantörerna. Därför tillåts produkterna att saluföras som tobaksfria, vilket svenska myndigheter har accepterat.

ANNONS

Lagligt för minderåriga

Nikotinpåsarna regleras inte av tobakslagen. I dag är det lagligt för minderåriga att köpa produkten. Dessutom är det fritt fram för leverantörer att marknadsföra den, eller till och med dela ut vitt snus gratis på trendiga evenemang som Way Out West-festivalen i Göteborg.

Men att oönskade ämnen filtrerats bort gör inte produkten säker, enligt Adermark. Inte heller är den mindre skadlig för miljön än andra tobaksprodukter, eftersom nikotinet extraheras från samma planta.

– Många unga väljer det tobaksfria snuset för att de värnar om miljön. De är medvetna om tobaksindustrins negativa effekt och att det förekommer barnarbete.

Denna uppfattning kallar hon för missvisande och framhåller att många yngre har inställningen att det som marknadsförs och säljs i butik är ofarligt.

– De ser det som godis ungefär. Man reflekterar inte över att det innehåller nikotin som är kraftigt beroendeframkallande och påverkar hjärnan, blodkärlen och en rad andra funktioner i vår kropp, säger Adermark.

Det stora problemet enligt henne är att en ny typ nikotinister rekryterats. Personer man inte hade kunnat räkna med skulle börja använda tobaksprodukter – främst unga kvinnor.

– Det finns en risk att tobaksbruket bland unga ökar på grund av produkterna.

Vänt uppåt

Tobaksanvändningen bland 17-25-åringar har, från att ha gått ned kraftigt, vänt uppåt de senaste åren, påpekar hon.

ANNONS

Studier har visat att råttor som exponeras för nikotin blir mer mottagliga även för andra beroendeframkallande substanser. Till exempel finns det tydliga band mellan nikotin och alkohol.

– Alkoholens belönande effekter påverkas väldigt mycket av nikotin. Man får förstärkta effekter om man kombinerar substanserna.

Det är svårt för vår hjärna att förstå att något som får oss att må så bra i stunden kanske får oss att må sämre i långa loppet, tillägger Adermark.

Krävs reglering

Patrik Hildingsson är vice kommunikationschef på tobaksbolaget Swedish Match, som tillverkar Zyn – det första vita snuset att lanseras i Sverige.

– När man pratar om att någonting är säkert i allmän mening så accepterar man riskerna. Det är inte riskfritt att flyga, men i allmän mening är det säkert. Jag skulle säga att det är en säker produkt i allmän mening, men den innehåller nikotin, och det kan skapa ett beroende, säger Hildingsson.

Han tror att det vita snuset "graviterar mer mot kvinnor" och medger att minderåriga testar produkten.

– Det är därför vi har en självpåtagen 18-årsgräns. Att omyndiga får tillgång till produkten är inte bra. Det skriver vi under på, säger han.

Hildingsson tycker att det är beklagligt att det saknas lagstiftning som reglerar produkterna.

ANNONS

– Man kan tänka sig att en produkt som innehåller nikotin bör ha särskilda regleringar. Vi har sedan lanseringen legat på regeringen att ta fram en lagstiftning i den här kategorin.

Snuset är vitt eftersom det har filtrerats.
Snuset är vitt eftersom det har filtrerats. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fakta: Vitt snus

Lanserades i Sverige 2016.

Består av smaksatt nikotin som utvinns ur tobaksblad. Är starkt beroendeframkallande.

Är lagligt att marknadsföra och sälja till minderåriga i Sverige, eftersom produkterna inte regleras av tobakslagen.

Färgar inte av sig på tänder eller tandkött och luktar inte som vanligt snus.

Innehåller mindre giftiga ämnen än konventionellt snus.

Källa: Tobaksfakta

ANNONS