Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Ausonius. Arkivbild.

Vittnen i rätten hade svårt att minnas

Att det var 25 år sedan Blanka Zmigrod mördades märktes bland vittnena i mordåtalet mot John Ausonius. Flera gånger fick domaren påminna om vad de sagt vid de första förhören.

- Det var ett exceptionellt fall, att någon skjuter ett rånoffer. Något sådant har vi inte haft i efterkrigstid, säger Joachim Rose, som till en början ledde polisutredningen.

Den numera pensionerade brottsutredaren, som utredde mordet 1992, beskriver för rätten i Frankfurt am Main hur tyska polisen jobbade med fallet då.

Den stora frågan var vem som hade något att vinna på mordet. Polisen lade pussel, alla möjliga ledtrådar de kunna hitta, alla motiv, följdes upp. Till slut återstod bara en, den de kallade Casiomannen som hade setts bråka med Zmigrod om ett försvunnet fickminne. Men Casiomannen gick inte att hitta.

Det var inte förrän en kollega i Köln hörde av sig som det började röra på sig. Han hade haft kontakt med svensk polis och tyckte att det fanns likheter mellan Casiomannen och den svenska lasermannen.

Såg likheter

Man kontaktade svensk polis, utbytte information och såg att det fanns flera likheter. Men inte mycket hände. Förrän nu, och att det gått lång tid märks i vittnesförhören. Några vittnen är i princip bara inne och vänder, de minns ingenting.

Det finns ett vittne som var på plats när Blanka Zmigrod sköts, en nu 83-årig man. Han minns att en kvinna gått förbi honom med snabba steg och att en cyklist passerat strax efteråt. Han hörde ett skott och såg kvinnan ligga på gatan. 1992 sade han till polisen att cyklisten böjt sig ner och plockat upp Zmigrods väska innan han cyklade vidare. Det minns han inte längre.

- Om jag sade det då, så stämmer det. Då hade det gått tre timmar. Inte 25 år.

Han har svårt att minnas även andra detaljer och hänvisar till att det gått så lång tid.

Advokaten kritisk

John Ausonius tyske advokat Joachim Bremer tycker att vittnesmålen tillfört väldigt lite.

- Hittills har ingen sagt något som binder Ausonius till mordet, säger han till TT.

Advokatens begäran om att åtalet bör läggas ner bifölls inte av rätten, ett beslut Bremer kan tänka sig att överklaga senare.

Rätten har inte tagit ställning till Ausonius önskan om ett genomgå ett lögndetektortest, men åklagaren Nadja Böttinger motsätter sig ett sådant test, med motiveringen att de inte är tillräckligt tillförlitliga.