Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oacceptabelt, säger utrikesminister Margot Wallström om utvecklingen i Tanzania. Arkivbild.

Wallström om Tanzania: Kan inte tolereras

Utvecklingen i landet kan få konsekvenser för det svenska biståndet.

I torsdags kallades Tanzanias ambassadör i Sverige upp till utrikesdepartementet.

- Vi är oroliga över utvecklingen, framför allt över hur man behandlar och ser på hbtq-personers rättigheter. Men vi protesterade också mot att EU-ambassadören har skickats ut ur landet, säger Margot Wallström (S).

Agerandet var en del i en samordnad aktion med andra EU-länder och EU:s utrikeschef Frederica Mogherini protesterade också mot hur organisationer, medier och politiska partier får allt svårare att verka i landet.

"Kan inte tolereras"

Ledande politiker i Tanzania har den senaste tiden uppmanat till förföljelse och angiveri av hbtq-personer. Homosexualitet är ett brott som kan leda till upp till 30 års fängelse.

- Det är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det går inte an! Vi har en långvarig relation med stöd till Tanzania, så det här kan vi bara inte tolerera, säger Wallström.

- Det leder också till att vi tittar på biståndet och vår bilaterala relation med Tanzania.

På grund av den negativa utvecklingen i landet har regeringen tidigarelagt arbetet med att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Tanzania. Det arbetet påbörjades redan i våras.

Stort biståndsland

Tanzania är ett av de länder som Sverige ger mest bistånd till. I fjol uppgick biståndet till 1,1 miljarder kronor. Men sedan 2015 ges inget generellt budgetstöd till den tanzaniska statsbudgeten. Det stöd som ges i dag är resultatbaserat och ska betalas ut först i efterhand, när resultaten följts upp. Dessutom ges stöd till olika organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

En ny strategi för biståndet till Tanzania kan dock inte beslutas av en övergångsregering, det blir en ny regerings uppgift. Att dra in bistånd, som den danska regeringen gjorde häromdagen, är heller ingen uppgift för en övergångsregering.