Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).

Wallström träffar Lavrov vid Vita havet

För tredje gången i år träffar utrikesminister Margot Wallström (S) sin ryske kollega Sergej Lavrov. Men några tecken på en rysk kursändring kring exempelvis Ukraina väntar hon sig inte.

ANNONS
|

På onsdagen satte sig Wallström i regeringsplanet med destination Archangelsk, en stad vid Vita havet i den nordvästra regionen av Ryssland. På plats väntar Barentsrådets utrikesministermöte där Sverige tar över stafettpinnen från Ryssland som ordförande för rådet i två år.

Miljön, ekonomiskt samarbete och framtidsvision är några av ämnena Sverige ska prioritera under sitt ordförandeskap, säger Wallström inför mötet den 18-19 oktober.

- Klimatförändringarna är något som märks av egentligen först i det här området. Sedan vill få till ett mera synligt samarbete och att Barentsrådet ska bli mer relevant för människor som bor i det här området, säger Wallström.

ANNONS

Frekventa möten

I anslutning till besöket träffar Wallström även sin ryske motpart, utrikesminister Sergej Lavrov.

Efter att inte ha träffats under två års tid är det nu tredje gången i år som de båda nu möts.

- Vi har ju återupprättat en direktkontakt och behöver kunna prata med varandra, senast var det nu i New York i höstas. Det är väsentligt att ha den här dialogen på kort och lång sikt, säger hon.

Ingen ändrad ståndpunkt

Wallström poängterar att Sveriges ståndpunkt när det gäller sanktionerna mot Ryssland ligger fast och hon förväntar sig inte några större positionssvängningar kring exempelvis Ukraina.

TT: Men hur verkningsfullt är det då att ta upp de här ämnena åter igen?

- Dom (Ryssland) vet var vi står och ibland kan man bara konstatera det. Jag tror inte heller att de kommer att förflytta sig men det här är inte heller den typen av forum. Det som kan vara intressant hur de tänker kring att sätta in en fredsbevarande insats i östra Ukraina. Det handlar mer om att stämma av med varandra kring olika säkerhetspolitiska frågor.

ANNONS
TT
Fakta: Barentsrådet

Samarbetet, döpt efter Barents hav norr om Kolahalvön, inleddes 1993. Syftet är att främja fred, säkerhet och utveckling i regionen.

På nationell nivå deltar de fem nordiska länderna, Ryssland samt EU-kommissionen i det så kallade Barentsrådet.

Ordförandeskapet roterar mellan Finland, Norge, Ryssland och Sverige. Ryssland lämnar nu över till Sverige efter att ha varit ordförande 2015-17.

På regional nivå deltar 14 län i de fyra länderna, samt företrädare för ursprungsbefolkningen. I Sverige är Norrbotten och Västerbotten medlemmar.

Källa: Barentsrådets hemsida (TT)

ANNONS