Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström kallas till utrikesutskottet

ANNONS
|

Utrikesminister Margot Wallström (S) kallas till riksdagens utrikesutskott efter att det framkommit att utrikesdepartementet (UD) inte diarieförde dokument om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Birgitta Ohlsson (L) väckte frågan på tisdagen.

- Det var ett enigt utskott som ställde sig bakom Liberalernas förslag, samtliga åtta partier var för. Det visar att man inser att det är allvarligt, säger Birgitta Ohlsson till Dagens Nyheter.

ANNONS

Wallström själv har hävdat i ett skriftligt uttalande att handlingarna inte gömts undan med flit – det ska i stället ha handlat om rutiner som inte följts. Hon välkomnar kallelsen till riksdagens utrikesutskott.

- Är det någonting mer de vill ha svar på så är det självklart att jag gärna går dit, säger hon i samband med EU-mötet med USA:s Rex Tillerson i Bryssel.

Wallström hoppas bland annat kunna korrigera vad hon anser vara felaktiga uppgifter i rapporteringen om kampanjen.

- Det har varit tre rapporter och granskningar, både från KU, utrikesutskottet och en intern som vi har gjort och samtliga har kommit fram till att när det gäller säkerhetsrådskampanjen så finns det inga oegentligheter eller felaktigheter överhuvudtaget. Vi har ingenting att dölja och är glada över att svara på de frågor som de har, säger hon.

ANNONS

TT

ANNONS