Wallström: Kinesiska agerandet oacceptabelt

Sverige har krävt tillträde med en svensk läkare till den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina. Men Kina nekade tillträde och en hög kinesisk ambassadtjänsteman har kallats upp på utrikesdepartementet för att motta en protest, uppger en UD-källa för TT.

ANNONS
|

- Vi har i dag kallat upp den ställföreträdande kinesiska ambassadören för att motta en protest med anledning av att läkaren inte fick tillträde till Gui, säger källan.

Utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftar uppgifterna. I ett uttalande skriver hon bland annat:

"Det kinesiska agerandet är oacceptabelt och bryter tidigare löften om att vår medborgare skall ges möjlighet att få träffa en svensk läkare. Vårt arbete med fallet fortsätter med oförminskad styrka. Vi fortsätter att kräva att Gui Minhai ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps, så att han kan återförenas med sin dotter och familj."

ANNONS

Den 53-årige svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet.

"Helt oacceptabelt"

Gui Minhai har i omgångar varit fängslad i Kina. Första gången han försvann var i oktober 2015. Den 20 januari i år färdades han på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka den svenska ambassaden. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern Angela Gui.

Nu anklagas Gui Minhai för att ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal.

Under onsdagen hade Sverige begärt att en svensk läkare ska få träffa Gui Minhai, men kinesiska myndigheter vägrade.

- Detta är så klart helt oacceptabelt, säger UD-källan.

Protesten mottogs av Kinas charge d'affaires eftersom den ordinarie ambassadören inte är i Sverige just nu.

"Jobba aktivt"

Källan uppger att läkaren finns i Kina för att få undersöka Gui Minhai.

- Det handlar om att vi vill få reda på vilket tillstånd han är i och det kan vi bara göra med hjälp av en svensk läkare.

ANNONS

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har sagt att Kinas agerande kring Gui Minhai "bryter mot internationella regler och väcker allvarliga frågor om hur Kina tillämpar rättsstatsprinciperna".

Uttalandet från EU i mitten av februari kom sedan Margot Wallström krävt att Gui Minhai släpps.

- Vi fortsätter att jobba aktivt och är mycket angelägna om att få tillträde till Gui, säger UD-källan.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

ANNONS