Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Wikström och Abdu toppar L-lista till EU

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och förre riksdagsledamoten Said Abdu toppar listan för Liberalerna i valet till EU-parlamentet i maj. Den avgående partiledaren Jan Björklund ser årets EU-val som det viktigaste sedan Sverige blev medlem 1995.

ANNONS
|

- Det råder väldigt antieuropeiska vindar, som det ser ut nu kommer extrempartier på ömse sidor som är väldigt kritiska till samarbetet att ha medvind, säger Björklund på en pressträff i samband med partirådet i Solna, som spikade kandidatlistan och kampanjbudskapet.

Partirådet röstade ned valberedningens förslag att låta riksdagsledamoten Allan Widman toppa listan efter Cecilia Wikström. Hans plats gick istället till förre riksdagsledamoten Said Abdu, Widman får nöja sig med fjärde plats.

ANNONS

Satsa allt

Björklund säger att han tänker satsa allt i sin sista EU-valrörelse som liberal ledare, i ett svårt opinionsläge.

- Det skulle vara en besvikelse om vi skulle backa och extrempartierna gå framåt, säger Björklund.

Han hävdar att L är det egentligen enda riksdagsparti som vill se mer samarbete i EU. De övriga borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är mest ängsliga i sin hållning till EU, anser han. Och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill gå ur men har ställt in sig på att mörka det i valrörelsen, enligt Björklund.

"Föra vidare"

Cecilia Wikström, hoppas att rollen som det mest EU-vänliga partiet ska borga för att de två L-mandaten kan behållas. I EU-valet 2014 fick partiet hela 10 procent, mycket på grund av att Marit Paulsen stod högst på listan.

- Det vi tror på vill vi föra vidare till andra och det kommer att ge oss två mandat, tror dock Wikström.

ANNONS

Hon lyfter fram att Liberalerna är det enda parti som driver på för en europeisk flygskatt och europeisk koldioxidskatt.

- Vi behöver fylla ett brexithål i EU-budgeten, där skulle intäkterna komma väl till pass, säger Wikström och syftar på att EU tappar en försvarlig medlemsavgift när Storbritannien lämnar unionen.

TT

Fakta: Liberalernas EU-lista

1. Cecilia Wikström, EU-parlamentariker.

2. Said Abdu, före detta riksdagsledamot.

3. Maria Weimer, före detta riksdagsledamot.

4. Allan Widman, riksdagsledamot.

5. Karin Karlsbro.

ANNONS