Yoga bra för kropp och själ

Trädet, hunden och sjöjungfrun. Runt tusen personer deltog vid firandet av den internationella yogadagen i centrala Stockholm där den indiska ambassaden var en av arrangörerna.

ANNONS
|

Indiens premiärminister Narendra Modi slog sina leder samman tillsammans med 50000 andra i parken utanför Dehraduns forskningsinstitut i delstaten Uttarakhand.

Riktigt så många hade inte kommit till Waterfront i Stockholm, men väl 1000 personer som sträckte och böjde på sig i olika formationer som hunden, snigeln, lotus och krigaren.

Jeanette Karlsson, yogalärare i Skellefteå med 20 år på nacken, upplever att intresset för yoga ökat – i alla fall inom vissa delar.

- Intresset har förändrats. Tidigare var det sådana som Madonna och Sting, supervältränade 80-talspopstjärnor, som höll på med yoga och folk tänkte "jag vill vara sådan". Men det har ändrats mycket de senaste fem–tio åren. Nu vill folk komma till ro. De meditativa passen och återhämtande passen har blivit mer populära.

ANNONS

Yoga kan stärka både kropp och själ, och göra utövaren mer medveten om stress. För den som är sugen på att börja men inte riktigt vågar kan ett klipp på nätet vara en bra start, eller att ta med en kompis på ett pass, säger Jeanette Karlsson.

- Det som kan vara knepigt är när man ser yoga på sociala medier med jättesvåra positioner. Då känner man nej. Är man nybörjare så kan man bli jätterädd.

Hon tipsar om yinyoga som är en bra start för nybörjare.

För att få resultat måste du också lägga ner lite tid, två tre gånger i veckan.

- Du kommer inte dit gratis, det är övning, säger Jeanette Karlsson.

TT
ANNONS