Malin Grape, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.
Malin Grape, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Strikta rutiner när äldreboenden öppnar

På torsdag hävs besöksförbudet på äldreboendena – något som ställer stora krav på säkerhet och besöksrutiner.
– Det här måste ske med försiktighet, det handlar om att balansera behovet av försiktighet och närhet, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Den första oktober hävs besöksförbudet på äldreboendena. Den boende kommer då att kunna bestämma när och av vem de vill ha besök.

– Det är oerhört efterlängtat av många, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon understryker vikten av att fortsätta följa rutiner för att stoppa smittspridning när boendena öppnar. Lokala besöksrutiner på äldreboenden kommer vara viktiga framöver för att undvika trängsel.

– Man ska vara enormt uppmärksam på minsta symptom. Det här måste ske med försiktighet, det handlar om att balansera behovet av försiktighet och närhet, säger Malin Grape.

Om smittoläget kräver, ska det också kunna införas lokala föreskrifter som begränsar besök på äldreboenden och särskilda boenden. Dessa kommer då att utarbetas i samråd mellan Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsläkarna.

ANNONS

Nya riktlinjer

Socialstyrelsen har nyligen utformat en checklista för att göra besöken på äldreboendena så säkra som möjligt.

TT: Ni har precis publicerat era riktlinjer – behövs det inte mer tid för att se till att personalen har kunskap om det här när smittspridningen nu tilltar?

– Det hade självklart varit önskvärt om man haft en längre tid att förbereda sig, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Jag tror att många boenden hunnit tänka på det här under lång tid nu. Men det är viktigt att alla som kommer till boendet känner ansvar att inte ta med sig smitta dit, säger Nilsson Carlsson.

Andelen smittade ökar

Ytterligare tio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 890 smittade avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Totalt har 92 466 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet, och andelen smittade av de som testas ökar.

Förra veckan genomfördes 129 000 tester. Av dessa är 2,4 procent positiva, vilket är en ökning från de 1,6 procent man såg veckan innan.

– Vi har haft ett ökat antal anmälda fall per vecka. Vi ligger fortfarande på en relativt låg nivå men börjar närma oss hur det såg ut tidigt under våren, säger Karin Tegmark Wisell om antalet anmälda covid-19-fall.

ANNONS

Hon understryker dock att det inte går att jämföra, med tanke på att testningen ökat markant sedan i våras.

Stora regionala skillnader

Enligt Folkhälsomyndigheten är de regionala skillnaderna stora när det kommer till antalet smittade. I exempelvis Stockholm och i Västmanland, där man haft ett utbrott kopplat till Mälardalens Högskola, är nivån högre än rikssnittet.

– Ökningarna som vi ser i olika regioner fångar vi inte i mindre stickprov, det är uppenbart att det är kluster som sprids, säger Tegmark Wisell och upprepar de råd som gäller för att dämpa smittspridningen, bland annat att fortsätta jobba hemifrån om det är möjligt.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS