Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

SVT misstänker attack mot appen

SVT:s kritiserade röstnings-app kraschade i direktsändning. – Vi misstänker en attack, vissa saker pekar på det, säger Melodifestivalens chef Christel Tholse Willers.

Det var när Jon Henrik Fjällgren, som under veckan seglat upp som utmanare till Måns Zelmerlöw, uppträdde som SVT:s Melodifestival-app plötsligt slutade fungera.

Det tycktes som att appen, där tittarna skulle kunna ”hjärtrösta”, helt enkelt hängde upp sig. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Tittarna rasade på sociala medier och appen som fick kritik redan i samband med den första deltävlingen sågades fullständigt. Även tidigare festivalartister twittrade om app-fiaskot:

”Appen funkade inte under Jon Henrik. Misstänker att han får sjunga om. Nåt annat vore väl otänkbart. Fördel Jon Henrik i så fall”, skrev Malena Ernman.

”SVT! Appen funkar inte!!! Förfan”, rasade Oscar Zia.

SVT:s festivalledning reagerade dock snabbt och lät programledaren Sanna Nielsen i direktsändning förklara att app-rösterna inte alls skulle räknas under finalen. Givetvis en stor missräkning för SVT som lagt ned stora resurser på att ta fram appen.

Efter sändning var det en dämpad Christel Tholse Willers, melodifestivalchef, som mötte pressen.

– Jag är förstås besviken och ledsen. Det här var ett tufft beslut att ta mitt under sändning, men vi vill förstås att röstningen ska skötas på ett rättvist sätt, sade Tholse Willers och avslöjade att SVT nu ska utreda om det var en medveten och organiserad attack som låg bakom kraschen.

– Vi kan se ett extremt högt tryck på våra servrar under en begränsad tid. Det tyder på att det handlar om någon slags attack. Men det är för tidigt att säga något med säkerhet. Vi behöver utreda det här i lugn och ro, sade Christel Tholse Willers.

Thomas Strindberg, utvecklingsansvarig för digitalt programutbud på SVT, är den som tillsammans med ett team på tiotalet personer tagit fram röstnings-appen för alla olika smartphones-modeller.

– Vi började för ett år sedan direkt efter förra årets Melodifestival. Vi såg då att engagemanget hos publiken hade svalnat och ville göra något för att få upp det igen. Med den nya appen har vi fått tittarna att rösta med hjärtat, sade Thomas Strindberg till tidningen Ny Teknik i februari.

Strindberg ville inte svara på hur mycket appen har kostat, SVT och i förlängningen licensbetalarna, att ta fram.

– Du får inga detaljerade siffror. Det har kostat mer än en miljon kronor men mindre än fem, sade han till Ny Teknik.

Melodifestivalchefen Christel Tholse Willers är dock tydlig med att appen är en långsiktig satsning som kommer att finnas kvar även nästa år.

– Vi tror på appen även om den förmodligen måste utvecklas ytterligare. Just i kväll är jag tacksam över att Måns Zelmerlöws vinst var så tydlig, kraschen hade varit ännu jobbigare att hantera om det varit riktigt tight.