Nio av tio elever vi möter i årskurs 6 i Blåsut skola har en dagstidning hemma. Och samtliga slår ett slag för papperstidningen.
– På nätet står inte allt som finns med i tidningen och det är inte samma sak att klicka sig fram till artiklar som att kunna bläddra i en riktig tidning, tycker de.
Den här veckan deltar flera klasser på skolan i Tidningsveckan vilket hittills inneburit att de läst TTELA på skoltid och diskuterat innehåll och upplägg. De nyheter som lockat flest är fotbollstränaren som skickat sex-sms till en flicka han tränat, branden vid Tärnan och bilbomben i Irak som dödade minst nio personer.
– Rubriker som får en att haja till inbjuder till läsning och diskussioner, menar Filippa Nilsson.
– En bild kan också ha den effekten, säger Anton Böttiger.
Eleverna anser att det bästa med tidningsläsande är att ”man får reda på mycket” och att informationen är lättillgänglig för de allra flesta. Mediers granskning av myndigheter och personer anses också positiv och viktig i en demokrati.
– Så länge det inte är skvaller då, tillägger Albin Magnusson.
Och det är just elevernas egna uppfattningar som Tidningen i Skolan vill få fram.
– Vi vill stärka elevernas förmåga att självständigt värdera mediernas rapportering utifrån kunskap och etiska övervägningar, uppger Lena Victorin, verksamhetsledare för Tidningen i Skolan.