"Alla ska känna sig trygga på pridefestivalen"

Pridefestivalen i Trollhättan 2018 blev en folkfest. Med mycket glädje och mindre hat. – Men vi har givetvis gjort en riskanalys när det handlar om säkerheten, säger Johan Liljeblad ordförande i Trollhättan Pride.

ANNONS
|
Så här såg det ut på Pridefestivalen i Trollhättan förra året.
Så här såg det ut på Pridefestivalen i Trollhättan förra året. Bild: Christian Flodin

Ifjol fanns det en hotbild mot Stockholm Pride där RFSL och arrangören fick indikationer från Säpo att högerextremister från hela Sverige skulle resa till Stockholm för att utföra hatattacker.

Nu avlöpte tåget utan större incidenter.

I Trollhättan gick 1 200 personer i pridetåget förra året och inga incidenter inträffade. Men arrangören har tillsammans med polisen ändå förberett sig på att det kan förekomma provokationer.

– Just nu finns det ingen hotbild mot Trollhättan Pride, men det finns människor som är irriterade på oss och har ett behov av att uttrycka åsikter bakom ett tangentbord, säger Johan Liljeblad och fortsätter:

– Vårt mål är att alla ska känna sig trygga när de går i tåget och vi har givetvis gjort en riskanalys när det handlar om säkerheten.

ANNONS

Flexibilitet

Jack Lennartsson, kommunpolis i Trollhättan, understryker att det inte finns någon hotbild mot Trollhättan Pride men att polisen är beredd om det skulle hända något.

Polisen har en kommendering speciellt för festivalen, alltså en speciell ledning och ett särskilt personaluttag med olika funktioner. Hur många poliser som är i tjänst är dock inte officiellt.

– Det viktigaste för oss är att vi inte låser oss i ett läge utan att vi är flexibla, säger Jack Lennartsson och tillägger:

– Det är bara att hoppas att festivalen blir lika lyckad som ifjol. Vädret ska visst bli bra på lördag.

ANNONS