Alla ska kunna simma

En tiondel av flickorna i Trollhättans grundskolor blev underkända i idrott för att de inte kan simma. Därför startar i höst ett Sverigeunikt projekt så att alla ska lära sig att simma.

ANNONS
|
För att få ett godkänt betyg i idrott i grundskolan så måste du bland annat kunna simma 200 meter bröst och 50 meter rygg, samt kunna lite grundläggande livräddning. Enligt statistik från Trollhättans kommun som TTELA tagit del av så misslyckades åtta procent av flickorna i årskurs nio nå målen i simning, i årskurs sex så är siffran hela tolv procent. Som värst ser det ut i det södra och central skolområdet, där en tredjedel av flickorna på några skolor inte når målen i simning. Birgitta Ahlberg är chef för det östra skolområdet och hon förklarar siffrorna med att det kommit många nyanlända de senaste åren.
– Vi har flickor som kommit ganska nyligen till Sverige och det kan finnas ett motstånd mot att varai simhallen, när det finns andra där exempelvis. Vi försöker ge dem andra tider men ofta så har inte flickor med sig i bagaget att man kan simma, där faktiskt de flesta pojkarna kan det. Den intensivträning som eleverna får när de kommer kan krocka med flickornas religionstillhörighet, säger Birgitta Ahlberg.
Kommunen ser allvarligt på att det ser ut som det gör och har därför genomfört en kartläggning under två år för att se hur saker kan förändras. Under de här två åren har idrottslärarna och simlärarna jobbat fram ett koncept, som går ut på att använda tiderna i kommunens två simhallar mer effektivt.
– Det gäller att de tider vi har tillgång till används där de bäst behövs. Tidigare har varje skola bokat sina egna tider, men nu kommer skolorna i stället dela solidariskt på de tider som finns och de elever som behöver mer simundervisning kommer att få det. Vi har dessutom lagt fler tider nere i Sjuntorp, det ligger geografiskt lite längre bort, men de skolor som ändå har nära dit får sin simundervisning där, vilket gör att vi har ökat mängden simtillfällen, säger Birgitta Ahlberg.
Förutom att fördela simhallstiderna på ett smartare sätt så kommer de elever som har behov av det få undervisning i mindre grupper, kommunen kommer också tillgodose att de elever som har en religion som inte tillåter att man badar med motsatta könet får en könseparerad undervisning.
– Jag har inte hört talas om att en kommun tidigare gjort det som vi gör nu. För oss är det viktigaste att man känner sig trygg under simundervisningen, så att det blir en bra lärandemiljö. Det är vårt mål med hela den här satsningen, avslutar Birgitta Ahlberg områdeschef för östra skolområdet i Trollhättans kommun.
ANNONS