Här får ensamkommande tjejer växa och ta plats

När antalet asylsökande i Sverige ökade kraftig för fem år sedan märkte Karin Jacobsson Mauritzson att det verkade saknas ett anpassat mottagande för ensamkommande flickor. Ett enträget arbete startade och idag driver hon projektet Integrera mera på Storegårdens fritidsgård som har blivit en social knutpunkt för nyanlända tjejer. Nu är hon nominerad till TTELA:s integrationspris för sitt engagemang i projektet.

ANNONS
|

Storegården på Stavre är en av Trollhättans första fritidsgårdar. Sedan ett par år tillbaka träffas 20 tonårstjejer med ursprung i Somalia, Syrien och Afghanistan här en gång i veckan för olika slags aktiviteter.

– Vi gör roliga aktiviteter tillsammans och genom det skapar vi en arena för diskussion där vi pratar om normer, kultur och värderingar. Samtidigt tränas språket. Jag tror att fritidsaktiviteter är nyckeln för att komma in i samhället, säger enhetschef Karin Jacobsson Mauritzson.

Det var för tre år sedan hon drog igång projektet Integrera mera som riktade sig mot nyanlända och ensamkommande tjejer. I samband med att fler människor än någonsin sökte asyl i Sverige 2015 märkte hon hur ensamkommande pojkar snabbt fångades upp och inkluderades genom idrottsföreningar och andra aktiviteter. Men flickorna lyste med sin frånvaro.

ANNONS

– Vi visste att det hade kommit ensamkommande flickor till Trollhättan men var fanns de?

Förtroende hos familjerna avgörande

Ett enträget arbete med att söka upp flickorna satte igång. Men att nå dem visade sig vara betydligt svårare än när det gällde pojkarna.

– De flesta ensamkommande tjejerna bodde på Kronogården i familjehem hos landsmän eller släktingar, och inte på boenden med personal som många killar gjorde när de kom. Flickorna rörde sig i princip bara mellan hemmet och skolan och levde i övrigt väldigt isolerat.

Projektpengar sköts till från Västra Götalandsregionen och med hjälp av socialförvaltningen lyckades Karin ordna ett möte med flickorna och deras vårdnadshavare, för att presentera projektet och börja bygga kontakter.

– Jag har varit hemma hos varje familj och berättat om hur vi jobbar. Att skapa förtroende och relationer med familjerna har varit avgörande för att flickorna skulle få delta i projektet.

En annan framtidstro

Idag möts 20 tjejer regelbundet i träffarna som ibland innehåller temaföreläsningar eller studiebesök. När det gäller aktiviteter har Karin utgått från vad tjejerna själva har velat prova. Spela tennis, äta räkor och träffa kungen har stått på önskelistan. Under årens lopp har de också deltagit i fotbollsturnering, åkt på läger till Öresjö, besökt riksdagen och rest till Öland – där de faktiskt besökte kungen. Eller i alla fall hans sommarresidens Solliden.

ANNONS

– Jag blir så stolt när jag ser vilken otrolig resa de här tjejerna har gjort och hur mycket vi har lärt oss av varandra. När vi träffades de första gångerna handlade deras framtidstankar om att gå ut skolan och sedan gifta sig. Idag har de helt andra visioner – någon vill arbeta med kvinnorättsfrågor, en annan vill bli polis och en vill bo på Öland.

Nu har Nordiska ministerrådet lyft projektet i övriga nordiska länder som ett exempel på ett lyckat integrationsarbete.

– I varje kommun borde det finnas personal som arbetar särskilt med den här gruppen. Många tjejer lever isolerade och instängda och de får inte glömmas bort!

Samverkan viktigt

Att Karin brinner för frågan råder det inget tvivel om. Själv säger hon att hon sporras av utmaningar.

– Om någon säger att ”det här går inte”, då ska jag göra det! Sen har jag också fantastiska arbetskamrater och en familj som backar upp. Det här är inte ett 9-5-jobb direkt.

Enligt Karin har samverkan med socialförvaltning och skola varit väldigt betydelsefullt. I samband med sommarlov har de tillsammans med kommunen sett till att några tjejer har fått sommarjobba och uppleva hur det är att tjäna egna pengar.

– Det har också bidragit till annan inställning till skolan. Klarar man skolan blir det lättare att få jobb. Och egna pengar är en förutsättning för att kunna bryta sig loss från strukturer och bli självständig.

ANNONS
ANNONS