Kokab Faris har talets gåva och utnyttjar det efter att ha kämpat länge för att prata svenska. Nu blir hon en av drivkrafterna bakom Integrationsforums satsning på språkcafé i Trollhättan.
Kokab Faris har talets gåva och utnyttjar det efter att ha kämpat länge för att prata svenska. Nu blir hon en av drivkrafterna bakom Integrationsforums satsning på språkcafé i Trollhättan.

"Språket är nyckeln till ökad integration"

Efter att Kokab Faris kommit till Sverige från Irak tog det lång tid innan hon kunde och vågade tala svenska. Via ett språkcafé hoppas hon och Integrationsforum i Trollhättan underlätta den resan för andra. Till sin hjälp behöver de volontärer.

ANNONS
|

Med start i början av nästa år planerar Integrationsforum mot rasism i Trollhättan att starta ett språkcafé i sin lokal vid Drottningtorget. Under ett par kvällar i veckan är tanken att "alla trollhättebor" som vill ska ges möjlighet att mötas och utveckla sin svenska vid en internationell träffpunkt.

– Vi vet att behovet och efterfrågan finns, att språket är nyckeln till integration i svenska samhället, säger Jorge Pereira och Kokab Faris, ordförande respektive styrelseledamot för Integrationsforum.

Idén till ett språkcafé i Trollhättan är Kokab Faris och har fötts ur hennes egna erfarenheter. Upplevelser hon är övertygad om att hon delar med många andra. Även om det har gått 21 år sedan hon själv kom till Sverige från Irak.

ANNONS

– Flera, kanske majoriteten, personer som kommer hit från andra länder, läser sfi (svenska för invandrare) men få träffar svenskar på sin fritid. Det hämmar språkutvecklingen. Jag har varit med om det, utan att vilja det. I dag är mina bästa vänner svenskar.

Hon minns när hon på riktigt konverserade på svenska första gången utanför sfi-undervisningen. En äldre dam vid busshållplatsen började prata om vädret och Kokab hängde på.

– Jag var så glad att jag vågade och att hon förstod mig. Det ingav mod.

För att kunna dra igång språkcaféet behöver Integrationsforum hjälp av volontärer. Personer i alla åldrar som är intresserade av att träffa och stödja människor från andra kulturer. Några speciella förkunskaper krävs inte för uppdraget, fokus ska ligga på svenska språket.

– Det handlar om att vara medmänniska, prata vardagsliv och ge den tid du kan avvara, säger Cathrin Boström, handläggare vid Integrationsforum och Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan.

– Vi vill få till en avspänd miljö där det blir ett givande och tagande under trevliga former, inflikar Jorge Pereira.

Funkar språkcafé-konceptet kan det komma att byggas ut efter hand. Pereira nämner bland annat studiecirklar och temakvällar som tänkbara komplement.

Kokab Faris talar om att ta sin egen makt genom språket. Om vikten av att inte ge upp när bokstäverna verkar omöjliga att läsa, än värre att uttala.

ANNONS

– Övning ger färdighet. Jag vet, bedyrar hon.

*Vill bilda opinion mot rasism och diskriminering.

*Skapa mötesplatser mellan invandrare och svenskar och ge möjligheter att tillsammans arbeta med integration i Trollhättan och regionen.

*Utbildar informatörer och mentorer som bland annat är ute på skolor och arbetsplatser för att informera om integration, rasism och diskriminering.

*Bidrar med rådgivning och praktiskt stöd till enskilda, organisationer och institutioner i frågor gällande rasism, diskriminering och integration.

*Integrationsforum i Trollhättan startades 1999.

ANNONS