Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

35 mil på cykel – mitt i vintern

Lars Björnberg, från Trollhättan, cyklade runt Vättern – mitt i vintern. Han är en av hundra som hittills har klarat ”Vinter-Vättern”. – Och jag tror jag är den enda i Trollhättan, säger han.

Abloc Winter Challenge, eller Vinter-Vättern som det kallas i folkmun, firade 3-årsjubileum den 28 december. Det är ett event som startar i Jönköping och avslutas 34,7 mil senare i samma stad. I årets cykellopp deltog för första gången Lars Björnberg.

– Det var riktigt kul. Jag kände mig pigg och stark hela vägen. Vädret kan ju ställa till det eftersom det arrangeras i december. Första året var det snöstorm och klass 1 varning. Vi som var med den här gången hade tur. När första gruppen startade klockan 05.00 var det två minus grader sedan regnade det lite lätt under hela loppet, berättar han.

Tränat mycket

Lars Björnberg har tränat och tävlat sedan tolvårs åldern och kände att han behövde en ny utmaning. Efter ett tv-inslag om Abloc Winter Challenge förra året bestämde han sig för att anmäla sig.

– Tanken var att jag även skulle vara med på tävlingen dagen efter. Men mitt däck gick sönder så det gick tyvärr inte.

Ja, själva eventet pågår i två dagar. Första dagen cyklar man 347 kilometer i olika grupper (en snabb och en långsam) och andra dagen är tävlingsdagen, Abloc Winter Race, som man kör på bana. Lars Björnberg anmälde sig i den snabba gruppen och lyckades att ta sig runt på de backiga vägarna runt Vättern på tiden 11 timmar och 34 minuter.

– Vi var totalt hundra som startade och 65 tog sig i mål. Jag var en av dem. Det känns väldigt roligt, och nästa år kommer jag att vara med igen.

”Halvgalen”

Lars Björnberg hoppas att fler antar utmaningar som detta. Men man måste nog ”vara lite halvgalen”, menar han.

– Det är en betydlig skillnad mellan att cykla vintertid och sommartid. Jag tränar sex dagar i veckan så jag var väl förberedd.

Att delta i Abloc Winter Challenge innebär inte bara utmaningar. Lars Björnberg berättar att hela konceptet är bra planerat.

– Arrangörerna är väldigt duktiga och allt från mat till övernattning är bra. Sedan träffar man likasinnade så det är mycket gemenskap, glädje och kul att cykla ihop.