Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På söndag arrangerar tv4 Ge bort till sport-dagen tillsammans med Fritidsbanken. I Trollhättan hoppas man på att dagen ger respons. Vem som helst kan gå till Fritidsbanken och låna sport- och fritidsutrustning.

Dina gamla sportgrejer kan få nytt liv

På söndag arrangeras Ge bort till sport-dagen på 50 orter i Sverige, en nationell insamling av sportutrustning i samarbete med Fritidsbanken. All insamlad utrustning skänks vidare till Fritidsbanken där vem som helst kan låna den gratis i 14 dagar. – Vi hoppas detta ger respons. De flesta har sportprylar hemma som man inte har användning för, säger Aslan Agirman, ansvarig för Fritidsbanken i Trollhättan.

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in sport- och fritidsutrustning och lånar ut den gratis i 14 dagar. Den första Fritidsbanken startade 2013 i Värmland och finns i dag på ett 40-tal orter i Sverige.

I Trollhättan öppnades Fritidsbanken i mars 2015 och behovet av sport- och fritidsprylar har varit och är fortfarande stort. Det som lånas mest är, allt från cyklar, flytvästar till rollerblades och skridskor.

– Cyklar lånas året om. När skridskosäsongen drar igång lånar vi exempelvis ut skridskor till alla skolor i Trollhättan. Men vi har märkt en efterfrågan av musikutrustning som gitarrer men också tält, fotbollar och basket bollar, berättar Aslan Agirman.

Arrangerades 2015

Ge bort till sport-dagen har arrangerats en gång tidigare, 2015, och då samlades 9,5 ton sportutrustning in i fem städer och skänktes till behövande. Nu görs alltså samma satsning igen, men skillnaden är att Fritidsbanken är mottagaren och att insamlingen sker på 57 platser, från norr till söder.

Stort behov

Från Trollhättans Fritidsbanks sida är man glad över att få vara en del av Ge bort till sport och tar tacksamt emot idrottsutrustning, som sedan kan lånas ut.

– Det finns ett väldigt stort behov där ute och vi har stor förhoppning att få in grejer som går att återanvända. Vi tar alltid emot under våra ordinarie öppettider. Men på söndag har vi öppet mellan klockan 10 och 16, säger Aslan Agirman.

Insamlingsplatsen blir i Fritidsbankens lokaler på Bjärkegatan, mitt emot förskolan Kopparholmen.

Ge bort till sport-dagen arrangeras av tv4 som sänder live under söndagsförmiddagen från en av insamlingsplatserna i Stockholm och Karlstad.