Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

När bokloppisen kom till Upphärad

Onsdagens bokbuss i Upphärad lockade med bokloppis. Många lässugna fyndade allt från barnböcker, deckare till trädgårds- och matböcker.

I onsdags förra veckan kom bokbussen, precis som vanligt, till hållplatsen vid affären i Upphärad. Men den här gången fanns fler personal från Trollhättans stadsbibliotek med. Med sig hade de gallrade böcker som såldes till intresserade besökare.

– Detta är tredje gången som vi har bokloppis. Första gången, det är nog fem år sedan, var vi i Åsaka, sedan i Sjuntorp och nu i Upphärad. Det går några år emellan eftersom vi behöver samla på oss tillräckligt många böcker, berättar Anette Karlsson, chaufför och assistent.

Det hade de gjort nu. Runt 300 böcker tog bibliotekspersonalen med sig och besökare som ville fynda kom i en jämn ström.

– Vi öppnade klockan 17 och det är folk här hela tiden. Det börjar ta på det redan, berättar bibliotekarien Margita Rydefjord som för första gången åkte med bokbussens bokloppis.

Några av besökarna var Lisa-Marie Schültz och hennes kompis Johanna Björk, båda nio år. De letade bland alla böcker, med händerna fulla –med böcker.

– Just nu letar jag efter böcker till min lillebror, han är bara en bäbis men jag tror jag har hittat en traktorbok som han gillar, säger Lisa-Marie.

Köper till sina syskon

Både Johanna och Lisa- Marie gillar att läsa och gör det mycket. Framför allt tycker de om spännande böcker. Lisa-Marie berättar att omslaget får bestämma, om boken är spännande. Hon visar flera böcker hon är nyfiken på.

– Men i dag köper jag även till mina syskon, säger hon.

Frida Högert åkte till bokloppisen efter att ha kommit på att hennes sjuårige son Arvid hade namnsdag.

– Han ska få ”Tågmysteriet”. Han kan inte läsa riktigt än, så det blir nog en bra bok för honom. Jag har också hittat en bok om hur man lagar mat på en båt, till min bror, och en till min mamma, om stroke, berättar hon.

Till sig själv väljer Frida gärna någon bok som man lär sig något av. Hon är tillverkningsledare på GKN och läser för tillfället ledarskapsböcker.

– Det är böcker om hur man får andra människor motiverade. Annars kan det bli kostböcker men även deckare, säger hon.

Postitiva reaktioner

Upphäradbon Jenny Wallander gjorde ett besök med barnen Viktor, nio år, och Kajsa, fyra.

– Vi flyttade hit i mars, så detta är första gången vi är på bokloppis. Framför allt letar jag efter trädgårds- och matböcker. Och godnattsagor, säger Jenny och tittar på sin dotter som får en festis av sin bror.

Gratis fika, och böckernas pris gav positiva reaktioner hos dem som ville fynda.

– En krona per bok, eller fyll en kasse för tio kronor. Det är bra pris, tycker Jenny.

Bokbussen kommer till hållplatsen i Upphärad var fjortonde dag. Under onsdagens stopp fanns även en bokloppis på plats.