Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

På lördag firas skäggets dag

Män med skägg är ett vanligt inslag i gatubilden i dag. Barberaren har kommit tillbaka, det finns skäggföreningar, skäggbloggar och gemenskap. På lördag firas hårväxten med en alldeles egen dag.

Att odla skägg har blivit en växande trend. Intresset för ansiktsbehåring består och har gett ett uppsving för barberaryrket. Den första lördagen i september infaller skäggdagen, eller World beard day som den heter internationellt.

Med trenden kommer också arbete. Trollhättan har fått en egen barbershop och förutom att man kan fixa skägg och hår säljs där skönhetsprodukter för män, och det gäller i högsta grad prylar som har med vård av ansiktsbehåring att göra.

Stannar

På topplistan ligger skäggolja och skägglotion som ska ge ett hälsosamt och friskt skägg.

– Det vårdar skägget som annars kan bli torrt och frizzigt åt alla håll. Det är även bra för huden, förklarar Martin Söderberg, en av de två anställda på den nyöppnade salongen Sharper barbershop.

Skägget har kommit för att stanna menar Martin Söderberg. Han berättar hur kedjan som han är anställd på har utökas sedan han började i Göteborg för sju år sedan. Då fanns det en salong med två anställda. Nu är det 16 anställda i fyra salonger varav den senaste öppnade i augusti i Trollhättan.

Skäggutbildade

Martin Söderberg och kollegan, Jesper Wadh, är båda utbildade frisörer och i våras tog de gesällprovet som barberare.

– Så fort de kommer med posten ska det upp på väggen, säger han och tittar i den smakfullt inredda lokalen.

Kunderna låter sig inte vänta. De två barberarna har haft fullt upp direkt från start.

För första gången besöker Jonas Beijer salongen. Han vill få ordning på sitt skägg.

– Det är svårt att göra det själv hemma, säger han.

"Känns bra"

Även Jonas Karlsson blir ompysslad och får skägget i trim. Han har tidigare besökt salongerna i Göteborg, men nu när det öppnade i Trollhättan går han dit i stället.

– Det känns bra, säger han när Jesper Wadh lägger en varm handduk över hans ansikte.

Den varma fuktiga handduken mjukgör skägget och förbereder huden för rakning. Skägget trimmas, rakas, smörjs in med after-shave och lotion.

Petter Karlsson sitter och väntar på sin tur. Han har haft skägg sedan 2010 och går sedan två år tillbaka regelbundet till barberaren.

Viktigt

Eftersom han jobbar i Göteborg föll det sig naturligt att han gick där, men nu när salongen har öppnat i Trollhättan går han där i stället.

– Det är viktigt att hålla skägget snyggt, att se bra ut. Jag jobbar som väktare och jag tycker det är respektingivande med skägg.

Väcker skägg känslor?

– Ja, det gör det nog. Jag träffade en ny tjej för ett tag sedan och hon säger att jag inte får ta bort det, säger han och ler.

Några planer på att göra det har han inte. Skägget har han tänkt att behålla. Länge.

– Om jag inte förlorar något vad, hahaha!

Inget bling

En del skäggprydda män vill gärna tillföra lite bling, men det är inget som tilltalar Petter Karlsson.

– Nej, verkligen inte. Jag har polare som sätter blommor i skägget på till exempel midsommar. Det skulle jag aldrig göra.

Skäggets dag firas bland annat i Stockholm där Sveriges snyggaste skägg ska utses. Förutom skäggtävlingen kommer även Årets barberare utses. Tävlingen går mellan fyra av Sveriges främsta barberare, varav en arbetar på Sharper barber-shop i Göteborg.