Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Rekordmånga deltagare i Klasshandbollen 2017

Klasshandbollens come back för tre år sedan blev succé. Sedan dess har det blivit allt större. Årets arrangemang är inget undantag. 2 000 skolelever fördelat i 200 lag möttes i spelglädje, skratt och god kamratskap.

I onsdags och torsdags förra veckan arrangerades Klasshandbollen för fjärde gången. 2 000 elever i årskurs två till fem från skolor i Trollhättan möttes i cirka 150 matcher som spelades på sju olika planer i Älvhögsborg.

Eje Grönqvist, ledare i KFUM Trollhättan, är tillsammans med sina föreningskollegor arrangörer.

– Det här är nytt rekord. Väldigt roligt naturligtvis men nu har vi nog nått maxtaket på hur mycket och hur många vi kan hantera när det gäller Klasshandbollen, säger han.

Flera matcher samtidigt

När Trollhättan 7 dagar gör ett nedslag under onsdagen pågår flera matcher samtidigt i tre hallar. Spelarna är fokuserade och utanför plan sitter många av kamraterna och hejar på. Stämningen är livad och glad.

Klasserna är indelade i olika lag. På läktaren sitter några av eleverna i Lyrfågelskolans klass 4 A. Wiggo Hansson, Hanna Olsson och Amanda Sjöqvist är tre av dem. De har spelat tre matcher hittills.

– Jag har inte spelat mycket innan men det är väldigt kul och jag funderar på att börja spela, säger Wiggo.

Några mål för hans del har det inte blivit, men däremot viktiga passningar. För hur det än är, även om Klasshandbollen inte handlar om att vinna, diskuteras antalet mål bland eleverna.

Hanna Olsson är rutinerad handbollsspelare och tränar två gånger i veckan. Ett mål lyckades hon få in. En annan målgörare från samma klass är Lukas Settergren. Sex mål har han stått för under förmiddagens matcher.

– Men jag spelar inte handboll och kommer nog inte börja. Däremot funderar jag på fotboll.

Prova på

11-åriga Suraya Ibrahim från Frälsegårdsskolan har spelat flera matcher under förmiddagen. Förberedelserna har varit prova-på-handboll på skolan. Dagens matcher är hennes första.

– Allt har varit jättekul! Jag gillar att springa, säger hon.

Ja, ett av syftena med Klasshandbollen är givetvis att få prova på hur det är att spela handboll. Men här får också eleverna röra på sig och såklart träffas och ha kul.

– Det är en medveten satsning vi gör men vi vill också erbjuda skolorna något som de inte kan själva, säger Eje Grönqivst.

30 funktionärer

KFUM Trollhättan har i flera veckor arbetat med förberedelserna. Fyra, fem personer från föreningen åker bland annat ut till klasserna som ska vara med första gången.

– Fem, sex veckor innan Klasshandbollen har vi ett antal lektioner, handbolls-träningar, med elever så de vet vad det handlar om, berättar Eje Grönqvist.

Under Klassbollens två dagar arbetar ungefär 30 funktionärer ideellt.

Precis som tidigare år har föreningen och Älvhögsborg ett samarbete med Nobina som står för skjuts till och från spelplatsen.

– Det blir många resor denna gång. 12 – 14 bussar körs i skytteltrafik, konstaterar Eje Grönqvist.