Ridklubb där alla får växa

Inom Trollhättans Sportryttare ryms i dag många lag på olika nivåer, från den lägsta divisionen i dressyr till elitnivå i hoppning. Trollhättan 7 dagar besökte tävlingsklubben där både stora och små ryttare får utrymme att utvecklas.

ANNONS
|

Utanför ett stall i Velanda sitter tioåriga Kajsa Bäcklin självsäkert på sin c-ponny Coney Island. Hon har tävlat i dressyr och hoppning sedan tre år tillbaka.

– Jag tycker om att ha kontroll över hästen, därför är dressyr bra att kunna. Hoppningen är mest för att det är kul, säger hon.

Cirka 250 medlemmar

Ridklubben Trollhättans Sportryttare har funnits sedan cirka 2001 och har i dag omkring 250 medlemmar. Klubben är en tävlingsklubb men har ingen egen anläggning, utan brukar hyra in sig hos andra. De flesta medlemmarna som rider har egen häst.

– Vi bytte hit inför förra sommarcupen. Det är en skön stämning här och det är så uppenbart att allas framgångar räknas oavsett vilken nivå man är på, säger mamma Catrin Bäcklin.

ANNONS

Trollhättans Sportryttare har ingen ridskola men jobbar med förberedande träning för de som vill börja tävla inom ridsport. I dag har de en bred verksamhet med många lag som tävlar på olika nivåer, från den lägsta divisionen i dressyr till fälttävlan och elitnivå i hoppning.

– Ridsport är ju egentligen en individuell gren och trots att vi inte har någon egen anläggning är vi väldigt aktiva och har lyckats få ihop många lag, säger Therese Skogsberg, ordförande i föreningen.

Träningstävlingar för yngre

I år har klubben anordnat sex stycken träningstävlingar för de yngre och mindre rutinerade ryttarna, vilket har lockat nya medlemmar.

– Vi har märkt att det finns ett intresse även hos många av de som är mindre. De allra yngsta som har deltagit i träningstävlingar är runt två år. Men de klubbtävlingarna är rätt prestigelösa och brukar vara ett roligt tillfälle för hela familjen att vara med.

Boka tränare i dressyr

Nu vill Trollhättans Sportryttare fortsätta utveckla sin satsning på unga ryttare som vill börja tävla. Genom Nydqvistska fonden kan idrottsföreningar söka stipendier till sin verksamhet. Föreningen ser en möjlighet att dels främja sammanhållningen inom klubben och ta vara på all kunskap som finns i den.

– Ofta är glappet stort mellan de utan erfarenhet och de som redan är etablerade. De äldre ryttarna som tävlar på elitnivå blir förebilder för de små och vi vill hitta ett sätt att sammankoppla dem, säger Åsa Zetterdahl, sekreterare i föreningen.

ANNONS

I planerna finns en idé om att boka in duktiga tränare i dressyr och hoppning, som kan inspirera fler till att rida i lag och en tävlingsförberedande kurs där både ryttare och deras föräldrar får lära sig om hur det går till på tävlingar.

– Vi vill fortsätta rikta in oss mot alla grenar och bibehålla den bredd vi har inom klubben för både små och stora, säger Åsa Zetterdahl.

ANNONS