Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Ständigt fullt hus på afternoon tea

Traditionen afternoon tea kommer från 1800-talets England. Nu har fenomenet hittat till Trollhättan. Ritz Teatercafés version lockar fullt hus. Varje gång.

Kön in till Ritz Teatercafé ringlar lång. Det är dags för den första av två afternoon tea-sittningar. Femtio gäster åt gången får plats. I mitten av caféet står buffébordet med alla godsaker uppdukat.

Ungefär 25 olika sorters tilltugg, flera i miniatyrer. Fyllda snittar, scones, småkakor, mjuka kakor, choklad, ost, marmelad och frukt ligger vackert dukat på bordet redo att ätas. De hungriga gästerna plockar till sig av favoritsorterna.

– Snittar med olika fyllningar är populärt, men även scones går fort åt. Kaffe och dricka, och 27 olika tesorters finns att välja bland, berättar Malin Iverström, caféansvarig på Ritz Teatercafé.

Femte i ordningen

Idén att dra igång afternoon tea fick hon redan förra året. Men på grund av en renovering genomfördes de första sittningarna i våras för allra första gången. Onsdagens arrangemang var den femte i ordningen, och ordet succé är ingen överdrift.

– Det tar inte lång tid förrän platserna är fullbokade. Jag önskar att vi kunde ta emot fler men det är tillräckligt trångt, säger Malin och berättar att de vid ett tidigare tillfälle tvingades att duka i foajén och det var ingen hit.

Försvenskat

Traditionen afternoon tea härstammar från 1800-talets England. Eftersom man då åt lunchen tidigt och middagen sent blev det naturligt att äta något lättare på eftermiddagen. Det var hertig-innan Anna av Bedford som införde afternoon tea med bland annat scones med så kallad syrad grädde, bär- och fruktmarmelader och som sedan har utvecklats till en tradition.

– Det vi serverar hos oss har vi nog försvenskat lite, men vi hoppas det finns något för alla, säger Malin Iverström.

"Mycket gott"

För Christina Olsson och Megan Marriner har det blivit en tradition att gå på afternoon tea när det arrangeras.

– Mycket gott, konstaterar Christina Olsson som tycker att det är kul att det blir något annat än det vanliga. Megan Marriner som för övrigt är från England ger just denna version full pott.

– Fem av fem möjliga! Bra variation på godsakerna, säger hon.

Anne-Gerd Kvitvik, Veronika Westman och Lasse Westman dricker kaffe och äter en kaka. Teet har de redan sörplat i sig, scones och snittarna är uppätna.

– Kaffe passar bättre till det söta, menar Lasse Westman.

Har saknat det

Alla i sällskapet är belåtna och Veronika Westman berättar att hon har ”väntat på att något som detta ska öppna här”.

– Jag har saknat det. Det finns ju sedan tidigare i storstäder, men inte i Trollhättan. Det är väldigt gott och bra här, men det skulle bli ännu bättre om det fanns något för veganer. Annars finns det nog något för alla, säger Veronica.